Liječnici se bore za život bebe stare nekoliko dana

ospice
U posljednja dva mjeseca zaražene su 144 osobe. Samo jučer prijavljeno je novih 14 slučajeva zaraženih osoba, dok je trenutno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljeno 15 pacijenata!

Posebno je povećan broj oboljele djece, a kako se doznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana.

- U bolnici su majka, beba i još jedno njeno dijete. Prijenosnik zaraze bila je majka, koja nije bila cijepljena. Veliki je problem što se bebe teško mogu izboriti s takvim stanjem. Nadati se najboljem. Beba je na aparatima - rekli su liječnici s Pedijatrijske klinike, piše Dnevni avaz.

Epidemiolozi se boje da devetomjesečna beba Ajdina Osmanović, koja je umrla u ponedjeljak, a o čijoj su smrti roditelji obaviješteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa.

Ističu da je epidemija pokosila mališane koji nisu bili cijepljeni.

Situacija ozbiljna

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZO) Sarajevske županije potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije ospica, ali i zbog činjenice da je veliki broj necjepljene u potencijalnom riziku od obolijevanja.

Epidemija morbila u Sarajevskoj županiji prouzrokovala je velike gužve u domovima zdravlja, gdje roditelji necjepljene djece dolaze u potrazi za MRP cjepivom. Doktor Anisa Bajramović, voditeljica Odjela za imunizaciju Zavoda javnog zdravstva Sarajevske županije, kazala je da je prošli tjedan cjepljeno čak 183 djece, i to samo u općini Novi Grad.

Rekordna cijepljenja

- Prema procjenama epidemiologa, veća je tjedna potražnja nego mjesečna ranijih godina. Podaci izvješća o potrošnji cjepiva pokazuju da je u siječnju i veljači u Novom Gradu cjepljeni 217 djece, a prošli tjedan, otkako se pojavila vijest o smrti bebe od ospica, još 183. djece - pojasnila je dr. Bajramović, koja tvrdi da Zavodu do jučer nije prijavljena smrt bebe.

Navodi da je prošlog petka broj oboljelih bio 130, a do jučer se povećao na 144.

- Sve oboljele osobe nisu cjepljene, osim dvije, koje su primile samo jednu dozu MRP cjepiva. Trenutno, nemamo nijednu zaraženu osobu koja je primila oba cjepiva - navodi dr. Bajramović.

Ona ističe da su prvi oboljeli u Sarajevskoj županiji prijavljeni s područja općine Ilidža.

Kako kaže dr. Bajramović, važno je napomenuti da epidemija ospica u Federaciji BiH traje od 2014. godine.

Cjepivo je stopostotna zaštita

Bajramović ističe da su liječnici obiteljske medicine, koji prvi u kontakt dolaze s oboljelima, obavezni u roku od 24 sata Zavodu prijaviti pojavu bolesti.

- Jedini način da se spriječi širenje zaraze jeste cjepljenje. No, ako ste bili u kontaktu s oboljelom osobom, šanse da dobijete morbile su 99 posto. Jedina provjerena zaštita su cjepiva, koje čak 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom štite da ne obolite - pojašnjava dr. Bajramović.

70 posto zaraženih od 0 do 5 godina
20 posto odraslih
10 posto školaraca