Liječnici nerijetko koriste bolnice za naručivanje pacijenata na preglede u privatnoj ordinaciji

Ipak, ovo pitanje neće biti riješeno na način kako je to uradila Republika Srpska gdje liječnici ni pod kojim uvjetima ne mogu raditi u privatnim ordinacijama ako rade u javnim zdravstvenim institucijama, piše Večernji list.

Promjene skoro nikakve

Prema zakonskim odredbama koje će stupiti na snagu u Federaciji, samo oni liječnici koji imaju na svoje ime registrirane privatne ordinacije neće moći raditi u javnim zdravstvenim ustanovama.

Većina sugovornika ističe kako ovo zakonsko rješenje nije dobro, te kako je ostavljeno puno prostora da liječnici i dalje rade i u državnim bolnicama i u privatnim klinikama. - U Mostaru imate liječnike koji rade u privatnim ordinacijama, a čiji su vlasnici njihovi rođaci koji imaju 70 i više godina. Ovakvo zakonsko rješenje neće donijeti skoro nikakve promjene i zbog toga nije dobro. Liječnik se treba odlučiti hoće li raditi u javnoj zdravstvenoj instituciji ili će raditi privatno. I nakon usvajanja dopuna Zakona neće biti riješeno pitanje sukoba interesa koje imamo u ovim slučajevima, rekli su za Večernji list sugovornici u SKB-u Mostar. Sličan stav imaju i njihove kolege u Sarajevu, gdje smatraju kako zakon jasno treba odrediti da liječnici mogu radili ili privatno ili biti dio javne zdravstvene institucije.

- Prema ovom zakonu liječnik mora biti vlasnik privatne zdravstvene ustanove i ne može raditi u državnoj bolnici. Ali zato, svi njegovi kolege mogu raditi kod njega u privatnoj ordinaciji, a u isto vrijeme raditi u državnoj bolnici. To znači kako ove promjene zakona neće donijeti skoro nikakve promjene, ističu sugovornici u Sarajevu. Svi oni ističu kako plaće u zdravstvu nisu u skladu s odgovornošću koju nosi posao liječnika, ali i ističu kako liječnici nerijetko koriste bolnice za naručivanje pacijenata na preglede u privatnoj ordinaciji.

Bolnice trpe štetu

- Bolnice zbog toga trpe veliku štetu. Imamo situaciju u kojoj se svi žale na plaće u zdravstvu, a onda liječnike šalju u privatne ordinacije i otimaju novac ustanovama u kojima rade. Kada bi svi radili svoj posao onako kako treba i financijsko stanje u bolnicama bi bilo znatno bolje, a plaće u zdravstvu bi bile znatno veće nego sada, zajednički zaključuju sugovornici. Nije isključena mogućnost da se pokrene nova inicijativa za promjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja bi u cijelosti spriječila sukob interesa koji sada postoji.