Lijanovići preuzeli kontrolu nad Razvojnom bankom: Jurčić postavljen tajno uz ucjenu partnera u tzv.VFBiH

MLADEN iVANKOVIĆ lIJANOVIĆ
...i novog čelnika Razvojne banke Petra Jurčića. Mostarska Hypo banka pod upravom Jurčića zabilježila gubitak od 138 miliona KM.

Piše: Asim Metiljević - Slobodna Bosna

Prva godina mandata četiri stranke Platforme koje su formirale federalnu vlast obilježena je skandaloznom kadrovskom politikom - razmještanjem cijele bulumente najbližih srodnika, rođaka, šurjaka, zetova, kumova, prijatelja, na čelne funkcije javnih ustanova i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu. Seriju bezočnog uzurpiranja javnih institucija i njihovog stavljanja u privatno-partijske interese otvorili su čelnici stranke Radom za boljitak, koji u aktualnoj federalnoj vlasti kontroliraju dva važna sektora (zapravo plijena): federalno Ministarstvo poljoprivrede s budžetom od oko 65 milijuna KM i Razvojnu banku FBiH, čiji se kreditni potencijal mjeri u desetinama milijuna KM.

Odmah nakon preuzimanja mandata, federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković stavio je pod kontrolu Razvojnu banku: na čelo Nadzornog odbora ove banke imenovao je svog zeta Ivana Šakotu. Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je SIP upozorio da je Šakota u sukobu interesa, Lijanovići povlače još gori kadrovski potez koji je u toj mjeri skandalozan da ga je federalna Vlada pokušala sakriti od javnosti.

TAJNO IMENOVANJE
Naime, prije petnaestak dana, na sjednici federalne Vlade u Mostaru, na čelo Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH imenovan je bankar krajnje sumnjive poslovne reputacije Petar Jurčić, koji je nekoliko mjeseci ranije najuren iz mostarske Hypo banke pod optužbom za nezakonitu dodjelu kredita. Poslovnu 2010. godinu mostarska Hypo banka na čelu s Petrom Jurčićem okončala je s rekordnim gubitkom od 138,6 milijuna KM, što je činilo 98 posto ukupnog bankarskog gubitka u BiH u 2010. godini. Sve veće banke u BiH u 2010. godini poslovale su solidno, uključujući i sestrinsku Hypo banku u Banjoj Luci, i praktično je cijeli gubitak bankarskog sektora BiH od oko 140 milijuna KM nastao u mostarskoj Hypo banci koju je vodio Petar Jurčić.

Istovremeno, najveći dužnici mostarske Hypo banke upravo su privatne firme braće Lijanovića: prema dostupnim podacima, ukupni bankarski dug Lijanovića težak je oko 35 miliona eura i višestruko je veći od ukupne imovine svih firmi koje svako malo osnivaju i zatvaraju kako bi izbjegli plaćanja poreskih obaveza i dugova prema uposlenim radnicima.

Golemi poslovni gubitak Hypo banke u 2010. godini uzdrmao je cijeli bankarski sektor BiH jer je potaknuo sumnju u poslovnu stabilnost svih banaka u inostranom vlasništvu koje su se upravo u to vrijeme suočavale s jednom od najtežih bankarskih kriza u posljednjih pet decenija. Većina građana BiH je smatrala da je dug mostarske Hypo banke nastao odljevom kapitala u Austriju radi spašavanja banke-majke, ne sluteći da je dug nastao zbog obilatog kreditiranja hronično nesolventnih tajkuna, poput braće Lijanovića.

REKORDAN GUBITAK HYPO BANKE
Direktor mostarske Hypo banke Petar Jurčić nije se previše osvrtao na ozbiljna upozorenja Federalne agencije za bankarstvo, čiji su revizori blagovremeno otkrili prave uzroke poslovnog gubitka. Jurčić je zaustavljen tek na intervenciju bankarske centrale iz Austrije, koja u proljeće prošle godine pokrenula opsežnu istragu protiv kriminalne bankarske hobotnice u Austiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Istragom je zahvaćena i mostarska Hypo banka na čelu s Petrom Jurčićem. Epilog je poznat: austrijska vlada, kao vlasnik Hypo grupacije, sanirala je poslovne gubitke mostarske Hypo banke, Petar Jurčić je smijenjen i najuren iz banke a na njegovo mjesto imenovan je iskusni austrijski bankar Michael Christian Vogt.

Umjesto na optuženičku klupu, na izričiti zahtev Lijanovića, Jurčić je dospio na čelo Razvojne banke BiH! Taj je kadrovski potez u toj mjeri sporan da je federalna Vlada, čiji su kadrovski standardi sramotno niski, pokušala sakriti Jurčićev izbor. Naime, nakon sjednice održane u Mostaru prije petnaestak dana objavljeno je službeno saopćenje u kojem su poimenično navedena sva kadrovska razrješenja i imenovanja. Iznimka je samo promjena na čelu Nadzornog odbora federalne Razvojne banke! Nekoliko dana kasnije izbor Petra Jurčića objavljen je u Službenim novinama Federacije BiH.

LIJANOVIĆEV ULTIMATUM
Kako doznajemo, izboru Petra Jurčića prethodila je ozbiljna kriza unutar četiri stranke Platforme, u čijem je središtu projekcija federalnog budžeta za narednu godinu. Dopredsjednik federalne Vlade i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković izašao je s ultimativnim zahtjevom da se budžet njegovog ministarstva udvostruči - sa 65 na 120 milijuna KM. U istom paketu je zahtijevao da na čelo Nadzornog odbora Razvojne banke BiH imenuje svog dugogodiušnjeg poslovnog ortaka Petra Jurčića, s očitom namjerom da golema dugovanja prema Hypo banci namiri preko federalne Razvojne banke, čija se kreditna politika oblikuje u tijesnoj sprezi s vladajućom političkom elitom. Lijanovići već dugo ne mogu računati na finansijsku podršku komercijalnih banaka: posustalo poslovno carstvo mogu pokrenuti još jedino parama poreskih obveznika, čiji je značajan dio koncentriran u federanom Ministarstvu poljoprivrede i u federalnoj Razvojnoj banci.

Tijesna parlamentarna većina
LIJANOVIĆI UCJENJUJU FEDERALNU VLADU
Stvarna moć stranke Radom za boljitak unutar federalne platformaške četvorke u velikom je neskladu s brojem glasova koje je ova partija osvojila na parlamentarnim izborima. No, u tijesnoj koalicionoj većini, kakvu trenutno imaju stranke Platforme u Federaciji BIH, svaki glas je bitan, pa čak i presudan. Čelnici stranke Radom za boljitak obilato zloupotrebljavaju svoju poziciju „jezička na vagi" - dovoljno je da samo jedan poslanik iz reda njihove stranke bude suzdržan kod glasanja i da blokira rad cijelog Parlamenta FBiH, odnosno Doma naroda kojim presjedava Karolina Pavlović iz stranke Radom za boljitak.


Federalna kadrovska metla
PLATFORMAŠI SMIJENILI VIŠE OD 400 DUŽNOSNIKA

Od preuzimanja vlasti do danas, aktuelna vlast u Federaciji BiH usvojila je više od 400 „kadrovskih odluka" . Na meti kadrovske metle platformaša našli su se praktično svi direktori javnih institucija i državnih preduzeća i svi članovu upravnih i nadzornih odbora, čak i oni kojima nije istekao mandat i čiji je rad pozitivno ocijenjen.

Smjene su najčešće motivirane privatnim i usko-stranačkim interesima i nerijetko su iskorištene kao prilika za uhljebljenje stranačkih poslušnika, rodbine, kumova, prijatelja. Lijanovići su tako svog zeta Ivana Šakotu imenovali u dva nadzorna odbora: u NO razvojne banke i u NO Autocesta BiH, premijer Nermin Nikšić imenovao je brata Mirsada za direktora u Direkciji cesta, šef HSP-a Zvonko Jurišić svoga šurjaka Zvonimira Šušnjara ugurao je u NO Naftnih terminala, Zlatko Lagumdžija je svog beznadežnog asistenta Elvedina Grabovicu instalirao na čelu Elektroprivrede BiH, prebjeg u HSP Stjepan Krešić brata Nikolu postavio je na čelo EP HZHB...