Lijanovići i dalje varaju, te troše novac poreznih obveznika ?!

Jerko Ivanković Lijanović, vozilo, Mercedes, NSRzB, novinari, napadi, lijanovic, poticaji, NSRzB, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, federalna vlada, program, Jerko Ivanković Lijanović, ostavka, prosvjedi, smjena, Jerko Ivanković Lijanović, zaraza, meso, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, Sipa, jerko lijanović, zabrana, ignoriranje, sud bih, izbori, BIH, Federacija BIH, Jerko Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, sud bih, jerko lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, napad, Široki Brijeg, Jerko Ivanković Lijanović, optužnica, optužnice, lijanovic, jerko lijanović, jerko lijanović
...zgrade federalne Vlade najavljenih za 10. svibnja. Ministar Ivanković dobio je načelnu podršku federalne Vlade za vlastiti program poticaja farmerima u 2012. godini, koji je u najmanju ruku sporan, a u nekim elementima čak i protuzakonit, piše Slobodna Bosna.

U Lijanovićevom Programu poticaja uopće se ne spominju dvije krupne oblasti - voćarstvo i vinogradarstvo, a to su za neka područja (naprimjer BPŽ i HNŽ) glavne poljoprivredene djelatnosti. Također, u Programu nema ni obećanog regresa za kamate na kredite od poslovnih banaka, ali ima stavka od oko 17 milijuna KM za "ostale podrške", što je zapravo privatni, diskrecijski fond kojim upravlja ministar Lijanović prema vlastitom nahođenju.

Lijanović je predvidio i proračunsku podršku trgovinskim lancima u iznosu od oko 4 milijuna KM, dakle , podršku Konzumu, Merkatoru itd., kojima će porezni obveznici BiH plaćati da na policama svojih trgovina istaknu proizvode iz BiH! Ovaj vid podrške je presedan - nigdje ga nema u EU i državama okruženja. Inače, osnovni zahtjev EU poljoprivrednika je preraspodjela u okviru proizvodnog lanca u korist primarne poljoprivrede, dakle seljaka, na račun onih sa kraja lanca, tj prerade i trgovine.

Lijanović je predvidio i stimuliranje izvoza hrane, također s oko 4 milijuna KM. Pa će tako poticaje dobiti i njegova privatna firma koja izvozi mesne prerađevine bez ijedne trunke domaćih sirovina.

Sa 4 milijuna KM Lijanović planira kompenzirati navodnu štetu bh. izvoznicima koja će nastati ulaskom Hrvatske u EU. No, Lijanović je smetnuo s uma da će Hrvatska u EU ući tek sredinom sljedeće godine, pa nije jasno kome će i kako kompenzirati štetu u 2012. godini?!

Ove tri stavke podrški ministar namjerava dijeliti putem "javnog poziva", dakle po kriterijima koje napravi njegovo ministarstvo, što je u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o podrškama koji ne poznaje instituciju javnog poziva.

Zanimljiv je i podatak da je ministar Lijanović u Program poticaja uvrstio i nekoliko medija! Tako će, naprimjer, Federalna televizija iz "poljoprivrednog proračuna" dobiti grant od 250.000 KM "za tematske emisije namijenjene educiranju farmera", mada je posve jasno da Lijanović na ovaj način pokušava pridobiti medijsku šutnju za neviđenu pljačku novca poreznih obveznika.