Lijanovići duguju 1,5 milijun KM za nestale robne rezerve

kordinacija udruga, Jerko Ivanković Lijanović, jerko lijanović, korist, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, robne rezerve, BIH, Jerko Ivanković Lijanović, federalna vlada, poplave, Lijanovići, Ivan Šušnjar, Amerika, lijanovic, Stipe Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, jerko lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, Stipe Ivanković Lijanović, Lijanovići, Ivanković Lijanović
...robe iz rezervi ugroženim županijama.

No, apsurdno je da je baš Lijanović na čelu stožera koji od Direkcije očekuje izvršenje naređenja, a firma koju je osnovala obitelj Ivanković Lijanović duguje toj direkciji, odnosno građanima FBiH, više od miljun i po maraka.

Propisane količine

Firma „Farmko", naime, čiji je formalni vlasnik Željko Mikulić, a prema pouzdanim informacijama braća Lijanović, prije nekoliko godina bila je jedna od firmi u FBiH koje su za naknadu skladištile konzerviranu hranu za potrebe Direkcije robnih rezervi FBiH.

No, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u kontroli 2011. godine otkrili su da u skladištima "Farmka" nema količine robe propisane ugovorom s Direkcijom.

Epilog nestanka konzervi je sudska presuda iz veljače prošle godine, kojom je "Farmku" naloženo da Direkciji za robne rezerve isplati 1,5 milijuna maraka odštete.

Kako saznaje Dnevni avaz , do danas šteta nije naplaćena, a Lijanović naređuje ovih dana aktiviranje robnih rezervi brašna, šećera, soli, mlijeka i sira. Konzervirana hrana se ne spominje.

Drugi grijesi

Također, niko u Vladi FBiH ne spominje ni ostale grijehe aktuelnog ministra i njegovih firmi, koje su budžete oštetile za desetine miljuna KM, koji su danas mogli biti utrošeni za pomoć žrtvama poplava. Samo "Farmko" na dan 28. svibnja po osnovu poreza Upravi za indirektno oporezivanje BiH duguje 3.309.000 maraka!

Višemilijunske štete

Firme koje su tijekom skladištenja robe oštetile Direkciju robnih rezervi FBiH, a Vlada FBiH nikada nije prema njima poduzela neke sankcije jesu i „Zelena dolina" iz Stoca, iz čijih je skladišta svojevremeno nestalo "narodne" pšenice vrijedne oko 1,1 milijun KM, te "Zovko-Oil" iz Žepča, kojem je presuđeno zbog nestanka višemilijunski vrijedne nafte i benzina. Među njima je i MATREX iz Visokog, koji nije pravilni skladištio šećer.