Lijanovićevoj tvrtki ZD.I. produkt uplatili 2 milijuna KM poticaja, pa ju ugasili

Jerko Ivanković Lijanović, vozilo, Mercedes, NSRzB, novinari, napadi, lijanovic, poticaji, NSRzB, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, federalna vlada, program, Jerko Ivanković Lijanović, ostavka, prosvjedi, smjena, Jerko Ivanković Lijanović, zaraza, meso, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, Sipa, jerko lijanović, zabrana, ignoriranje, sud bih, izbori, BIH, Federacija BIH, Jerko Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, sud bih, jerko lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, napad, Široki Brijeg, Jerko Ivanković Lijanović, optužnica, optužnice, lijanovic, jerko lijanović, jerko lijanović
Između ostalog, u izvješću Ureda za reviziju Federacije navode se sumnjivi poticaji za tvrtku „ZD.I. produkt" iz Širokog Brijega, kojoj je u 2012. i 2013. godini ukupno dodijeljeno preko 2 milijuna maraka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Nakon dodjele poticaja, ministar Jerko Ivanković-Lijanović donio je odluku o gašenju ove tvrtke. Inače, prostorije tvrtke su na istoj adresi kao i tvrtka Lijanovići, saznaje Federalna televizija.

Radom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nisu nezadovoljni samo revizori. Lijanovićevo ministarstvo nije radilo za boljitak, smatraju i poljoprivrednici i nevladin sektor.

Ministar Jerko Lijanović kaže da iza svega stoji politika.

- To je očekivana ocjena. Ne postoji uopće nikakav problem. Izvješće je naručila politička konkurencija kako bi pokušala diskreditirati sve ono dobro što smo uradili u Ministarstvu. U komentar na to izvješće kazali smo da su revizori bili neprofesionalni i politički pristrani, rekli su iz Lijanovićeva ministarstva.

Širokobriješka tvrtka „ZD.I. produkt" registrirana je 2010. Od tada do 2013. godine iz proračuna je dobila više od 2 milijuna maraka, nakon čega rješenjem ministra Ivankovića-Lijanovića biva naglo ugašena.

Federalni revizori navode neregularnosti u dodjeli ove pomoći.

- Konstatiramo da je navedeni Javni poziv sačinjen na način da uvjete mogu zadovoljiti samo poduzeća ZD.I. produkt d.o.o. Široki Brijeg i Milkos d.d. Sarajevo, zbog čega se ne može potvrditi transparentnost i opravdanost dodjele sredstava po Prvom javnom pozivu za poticaj izvozu (2.077.133 KM), navode revizori.

Navode federalnih revizora, da je kompanija „ZD.I. produkt" na osnovu istih uvjeta dva puta dobila poticaje, ministar negira. S druge strane, povezanost ove kompanije s Lijanovićima ne može se negirati. Na to ukazuju dvije stvari. Prva je da se „ZD.I. produkt" bavila preradom mesa, po čemu je obitelj Lijanović nadaleko poznata. Druga je adresa ove kompanije navedena u Registru poslovnih subjekata BiH - sjedište u ulici Visoka Glavica b.b. Na toj adresi je i sjedište tvrtke Lijanovići.

- Tvrtka se nalazi u iznajmljenim prostorijama u tvrtki Lijanovići, ali ne bi zbog toga trebala biti diskriminirana. Iako možda revizori misle da drugačije. Mislim da bi svi građani unutar Federacije trebali imati ista prava, jer vladavina prava nam je ključ za ekonomski razvoj, kazao je ministar Lijanović, prenosi FTV.

Kompanija „ZD.I. produkt" bila je i predmet istrage Tužiteljstva BiH, SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog utaja i prevara u povratu PDV-a. Sustav stvaranja dugova po osnovu poreza i doprinosa, pa onda gašenje, primijenjen je kod mnogih kompanija koje su poslovale s Lijanovićima. Ministar bi vjerojatno i takvo nešto nazvao diskriminacijom.