Lijanovićev kaos s poticajima ravan je zločinu!

Jerko Ivanković Lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, poticaj, kupovina glasova, Jerko Ivanković Lijanović, poticaji, popis, Jerko Ivanković Lijanović, trošak, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivreda, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivrednici, tužba, BIH, poticaji, jerko lijanović, Lijanovići, suđenje, Jerko Ivanković Lijanović
...Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB) je kriminalan. Ali kriminal i korupcija su, kada je riječ o podjeli poticaja u tijeku ministrovog mandata, davno prevaziđeni. Ovo je sada ravno zločinu!

Poguban program

Kazao je to u izjavi za „Dnevni avaz" predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo, ističući da se peradarstvo našlo, zahvaljujući nebrizi i pogrešnom pristupu raspodjeli sredstava za poticaje, na rubu katastrofe.

"Poznato je da je ministar sredstvima namijenjenim za poticaje kupovao glasove na izborima i usmjeravao ih u druge svrhe. U novom programu, teškom više od 70 milijuna maraka, namijenio nam je svega 920.000 KM. S druge strane, u 2012. i 2013. godini BiH je uvezla 27,9 milijuna kilograma mesa od peradi, za što je plaćeno 56,4 milijuna KM" - kazao je Pinjo.

On ističe da zna razlog zbog kojeg se Lijanović maćehinski odnosi prema peradarstvu - "jer on nema talova u toj industriji".

Pinjo i predsjednik Saveza općinskih poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husein Selimović otvoreno su ukazali na pogubnost ovog programa jer smatraju da će on uništiti poljoprivredu.

Stalno upozoravali

Selimović je uputio otvoreno pismu premijeru FBiH Nerminu Nikšiću (SDP).

"Vi ponovo dozvoljavate resornom ministru da nastavlja s pljačkom umjesto da realizirate zaključke s tematske sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da se prvo isplaćuju premijer i subvencije za primarnu poljoprivrednu proizvodnju kojoj se već pola godine ništa ne isplaćuje" - stoji u Selimovićevom pismu upućenom na adresu federalnog premijera.

Krši zakon

Selimović tvrdi da Lijanović novim programom krši više odredaba Zakona o poljoprivredi i Zakona o novčanim podrškama FBiH, i to na način da nepostojećom zakonskom odredbom podržava izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa 10 posto.

Također, podvukao je da je sumnjiva i stavka programa kojom Lijanović, pod plaštom isplate investicija iz perioda od 1. lipnja 2010. do 31. prosinca 2011., planira izdvojiti 10 milijuna maraka.