Lijanović, zbog kriminala oko poticaja, ide pred sud

ostavka, Jerko Ivanković Lijanović, cin, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, računi, blokada, Jerko Ivanković Lijanović, Hypo banka, plijeni imovinu, Lijanovići, krah, Hypo banka, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, suđenje, Tužiteljstvo BiH, Lijanovići, Hypo banka, lijanovic, UIO, nbi ćurić žepče, ministri, Jerko Ivanković Lijanović, uposlenici, laktat, Hrvati u BIH, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, pritvor, ukidanje
Zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, naložena je obustava isplata poticaja, a protiv korisnika poticaja, za koje bude utvrđeno da su prevarom pokušali doći do proračunskog novca, bit će podneseni izvještaji o počinjenom kaznenom djelu, saznaje "Dnevni avaz".

Avaz je došao je u posjed kompletnog popisa tvrtki koje je kontrolirala Federalna uprava za inspekcijske poslove. Prema izvještaju koji potpisuje direktor Uprave Ibrahim Tirak, nedostaci su utvrđeni kod firme "Gajevine Dušići" Kupres u vlasništvu Pere Buntića, dobrog prijatelja ministra Lijanovića.

Faksimil izvješća federalnih inspektora

Ovoj tvrtki Lijanovićev ministarstvo do sada je odobrilo više od dva milijuna maraka, iako je Buntića Sud BiH još 2008. osudio na dvije godine zatvora uvjetno i kaznio ga novčano zbog utaje poreza, pranja novca i falsificiranja dokumenata.

Nedostaci su utvrđeni i kod podjele poticaja za kladanjsku tvrtku "Ribnjak Rumeni", a sporna je u svemu ovome bila procjena sudskog vještaka.

Daljnja isplata poticaja obustavljena je "vrtnom centru Lovre Međugorac" iz Ljubuškog, "Staklenici" Čapljina, Dragi Čuljku iz Ljubuškog, zatim tvrtki "Perčinović" Tomislavgrad te tvrtki "Muša" Široki Brijeg.

Pokrivanje štete

Svim ovim pravnim subjektima, kako je utvrđeno, Lijanović je neosnovano podijelio proračunska sredstva s obrazloženjem da se radilo o pokrivanju štete od elementarnih nepogoda, koje su se desile u veljači prošle godine. Zanimljivo je da je proračunska sredstva Lijanović dao i tvrtki "ZD.I Produkt", koju je sam početkom ovog mjeseca ugasio.

Krili se iza proizvodnje i otkupa ovčjeg mlijeka

Najnovija kontrola federalnih inspektora obavljena je 9. prosinca, prilikom čega je utvrđeno da su nezakonito, pod plaštom otkupa i proizvodnje ovčjeg mlijeka, podijeljena sredstva za 13 tvrtki i fizičkih osoba.

Svi oni, kako je konstatirano u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, povezani su s tvrtkom "Eco & Co" Grude, koja je u vlasništvu Mire Pejića, vijećnika NSRzB-a u Općinskom vijeću Grude te predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH.