Lijanović sebi namijenio džeparac od 15 miliona KM?

Dobar loš zao emisija, Jerko Ivanković Lijanović, NSRzB, Jerko Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, sdpbih, Jerko Ivanković Lijanović, razvojna banka, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivreda, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, poticaji, Senad Avdić, Jerko Ivanković Lijanović, kazneno djelo, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, savjetnici, dnevnice
Poljoprivrednici u Federaciji BiH navode da im je voda došla do grla i da više ne mogu tolerirati nepravdu kojoj su godinama izloženi, a koja je kulminirala od kad je na čelo Federalnog ministarstva poljoprivrede došao Jerko Ivanković Lijanović.

Sličan scenarij

Lijanović je, naime, kako tvrde poljoprivrednici, u ovogodišnjem Programu novčanih podrški odnosno poticaja za poljoprivredu, čiji je ukupni budžet 55 miliona KM, smanjio većinu stavki osim one za tzv. "ostale podrške" što je ustvari novac kojim resorni ministar raspolaže po svom nahođenju.

- To je, doduše, praksa i prijašnjih ministara i taj novac služi za takozvane nepredviđene troškove, ali ovaj ministar je prevršio svaku mjeru te je za tu stavku predvidio oko 15 miliona maraka što je čak deset puta više nego što su u tu svrhu izdvajali njegovi prethodnici - kazao  je Sead Jeleč, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sarajevskog kantona.

Jeleč navodi da ovaj scenarij podsjeća na onaj kada je Narodna stranka radom za boljitak bila u vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je u to vrijeme imao godišnji budžet za poljoprivredne poticaje od pet miliona KM.

- Od toga novca kompanija "Lijanović", čiji je poljoprivredni sektor tada vodio akutelni federalni ministar poljoprivrede, dobivala je pola. Vrlo je lako moguće da od ovih 10 miliona maraka za "ostale podrške" podrška bude data upravo kompaniji "Lijanović" - tvrdi Jeleč.

Jeleč ističe da ovogodišnji Program novčanih podrški, koji je napravio ministar Ivanković lijanović, nije u skladu sa Zakonom o novčanim poticajima koji se primjenjuje od ove godine.

- Primjera nepoštivanja zakona ima bezbroj, a najočitiji je onaj da njime nisu predviđeni poticaji za voćarstvo i ratarske kulture kao što je kukuruz iako je ovom žitaricom u FBiH zasijano tri puta više površina nego pšenicom. Za kapitalne ulaganja nije bilo predviđeni ništa ali su zbog pritiska poljoprivrednika za tu stavku izdvojili simboličnih 2,5 miliona KM dok je za ruralni razvoj predviđeno pet miliona KM - objašnjava Jeleč.

Dodaje da bi za te dvije oblasti trebalo izdvojiti barem 50 posto od ukupnog iznosa podsticaja, odnosno najmanje 25 miliona KM.

Nema poticaja

U Savezu poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona čiji su predstavnici najavili da će u ponedjeljak blokirati granične prijelaze te zgradu Federalne vlade navode da je najveći problem što poticaji poljoprivrednicima nisu isplaćivani već 11 mjeseci, ali da nije jedini.

- Resorni ministar je "svom" Udruženju poljoprivrednika BiH, na čijem je čelu Miro Pejić, prvo namijenio pola miliona maraka, a nakon što smo se mi pobunili smanjio je to na 250.000 KM. Od kud ministru Lijanoviću pravo da samo jednom udruženju da toliko novac, a druga kao da ne postoje. Zašto taj isti Pejić sada šuti i ne ustane u zaštitu poljoprivrednika - pita se Husein Selimović, predsjednik Saveza.

Šta traže poljoprivrednici

1. Isplatu poticaja iz 2010. godine po Programu novčane podrške iz te godine.
2. Revizija i stavljanje van snage sadašnje verzije Program novčanih podrški za 2011.
3. Da Kantonalne vlade ne dostavljaju obrađene zahtjeve za podsticaje FMPVŠ, dok ovi ne isplate obaveze iz 2010. godine.
3. Da se hitno sazove vanredna sjednica oba Doma Parlamenta FBiH zbog problema u poljoprivredi.
4. Da se donese zaštitna cijena za mlijeko i pšenicu.

Dnevni avaz