Liberalizacija tržišta struje na bh način: Kupci ne znaju tko su novi opskrbljivači niti što nude

elektroprivreda, poslovniportal.ba, Međugorje, struja, el,energija, potrošnja, ušteda, struja, el.struja, Rama, Božić, struja, struja, el.struja, BIH, kupovina, struja, el.struja, BIH, kupovina, struja, el.struja, računi, visoki računi, ušteda, Ušteda električne energije, voda, pitka voda, bez struje, struja, el.struja, akcize, struja, el.struja, BIH
Od jučer, 1. siječnja 2015. i kućanstva u BiH mogu birati opskrbljivača električnom energijom. Ali koga izabrati?

- Pa i ja se to pitam, kaže mostarac Marinko za Hrvatski Medijski Servis. Veli kako je čuo preko televizije da ćemo moći birati od koga ćemo kupovati struju od Nove godine, ali ništa više od toga. -Ama, evo bi gledao ima li ‘ko jeftiniji, jer su poskupili struju , ali šta ću gledati kad ne znam ni za jednu firmu osim Elektriprivrede koja prodaje struju, kaže sugovornik HMS-a.

Šira javnost u BiH još uvijek ne zna tko su tvrtke, osim triju državnih elektropriverda, koje imaju dozvolu za prodaju struje, jer se te kompanije ni kroz komercijalno oglašavanje, niti na drugi način, ne pojavljuju u javnosti. Istina na web stranicama Federalne regulatorne agencije za elektičnu energiju (FERK) nalazi se popis licenciranih opskrbljivača električnom energijom u F BiH, na kojem je ukupno 16 kompanija uključujući i dvije državne- Elektroprivreda HZ HB Mostar i Elektroprivreda BiH. Međutim, ni jedna od tih kompanija ništa, bar koliko je poznato, ne nudi kupcima. Među privatnim kompanijama koje imaju dozvolu FERK-a za pružanje usluge opskrbe električnom energijom je 9 tvrtki sa sjedištem u Sarajevu, tri sa sjedištem u Mostaru, jedna je iz Zenice i jedna iz Tešnja.

Sjedište jedne mostarske kompanije je na adresi 11. lipnja, za koju nismo sigurni da postoji. Dvije mostarske privatne kompanije licencirane za opskrbu električnom energijom koje smo pokušali kontaktirati nemaju svoje web stranice, a na brojeve telefona, koje smo dobili preko informacija nitko se ne javlja. Moguće i zbog toga što je danas neradni dan.

Analitičari kažu kako su potrošene godine u pripremi liberalizacije tržišta električne energije u BiH, da je ono konačno liberalizirano, ali samo formalno.

-Sad kad je tržište liberalizirano nitko zapravo ne zna što to zapravo znači. Šira javnost i građani ne vide nikakvu korist od liberalizacije tržišta. Upravo suprotno kao novogodišnji poklon u F BiH smo dobili poskupljenje struje za domaćinstva. Kao i u mnogim reformama u našoj zemlji i ova reforma je urađena samo na način da se zadovolji forma i za sada je bez suštinskog značaja, kaže za Hrvatski Medijski Servis urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj.

Sugovornici HMS-a ističu kako će se građani teško odlučivati za promjenu postojećih opskrbljivačaa struje državnih elektroprivreda i sklapati ugovore s privatnim kompanijama o kojima malo znaju i koje nisu etablirane na tržištu. Također, ne znaju, ukoliko izaberu drugog cjenovno povoljnijeg opskrbljivača, hoće li morati Elektroprivredi, jednoj ili drugoj, platiti naknadu za korištenje mreže, zbog čega bi im račun u konačnici mogao biti veći. Previše je nepoznanica i pitanja na koja ni FERK, a ni licencirani privatni opskrbljivači građanima, potrošačima električne energije ne daju odgovore. /HMS/