Lažne diplome: Uskoro ćemo i umirati zbog kupljenog zvanja bez znanja

lažne diplome, provjera, krivotvorene diplome, diplome, lažne diplome, Vlada FBiH, revizija diploma, diplome, lažne diplome, provjera, lažne diplome, BIH, uhićenje, diplome, krivotvorene diplome, lažne diplome, Bosna i Hercegovina, diplome, Njemačka, lažne diplome, diploma, revizija, Federalno ministarstvo obrazovanja
Pandorina kutija, otvorena nakon što je novinarka magazina Žurnala stekla diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta za svega par dana i za svega 2500 KM, pokazala je kako stoje stvari u ovoj zemlji. Niko, zapravo, ne zna koliko lažnih „doktora", „učitelja", „ministara" i drugih zanimanja slobodno hoda ovom zemljom.

Lavina pokrenuta nakon ovog slučaja pokazala je poslovičnu zabrinutost domaćih institucija, a najavljene su i konkretne mjere.

Naime, Federalna vlada je sredinom siječnja odlučila da pročešlja diplome svojim uposlenicima.
Tako će se na tapetu naći radnici federalnih organa uprave, federalnih institucija, zavoda, agencija, direkcija i drugih organa čiji je osnivač Federacija BiH. Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama. Na ovaj način, Vlada Federacije BiH odgovorila je na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora. U Parlamentarnoj skupštini BiH je od svih zaposlenika zatraženo da dostave diplome o stečenoj stručnoj spremi, a provjeravaće se diplome dodjeljivane u visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.


Najnovija vijest kaže kako su članovi Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH potvrdili za agenciju Fenu da će kroz zakonske okvire nastojati osigurati mehanizme da se prepozna svaka lažna diploma.

Članovi su uvjereni da će se, nakon postupka provjere vjerodostojnosti, ništavnim staviti sve što je nelegalno stečeno prodajom i kupovinom diploma.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da resorno ministarstvo razmatra pokretanje inicijative u okviru koje bi bila provjerena vjerodostojnost diploma zaposlenih u institucijama.

Bit će zanimljivo pratiti rezultate revizije po pitanju diploma zaposlenih u institucijama Federacije BiH i hoće li biti nekih konkretnih mjera ako se utvrde neregularnosti. Zanimljivo da se politički priča podigla tek sada, a ne svih ovih godina, usprkos naporima nevladinih organizacija i pojedinih medija koji su o tome informirali javnosti.

Izvor: Moja Hercegovina