Lagumdžija ruši državu i skriva kriminal SDP-a u Brčkom

Zlatko Lagumdžija, kriminal, mirsad đapo, Brčko, Brčko, počast, obljetnica, Brčko, bilježnica, pedofil, Brčko, monstrum, uhićenje, Brčko, ubojstvo, kafić
...posebno u postizbornom razdoblju prouzrokovanom neformiranjem vlasti na razini države Bosne i Hercegovine.  Najveću odgovornost za nastalu situaciju snose dvije vodeće političke stranke Socijaldemokratska partija Zlatka Lagumdžije i Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, stoji u priopćenju Instituta.

Smatraju kako posebno zabrinjava činjenica, da se osobni sukob između Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika prenio i na konfrontaciju dvije političke stranke na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je eskalirao poslije parlamentarnih izbora održanih 3. listopada 2010.godine.

- Međunarodni institut IFIMES provodeći istraživanje u siječnju i veljači 2011. godine u lokalnim zajednicama u BiH utvrdio je, da se osobni sukob između Lagumdžije i Dodika najsnažnije prenio i na područje Brčko Distrikta BiH, stoji u priopćenju.

IFIMES je istražio pozadinu događanja u Distriktu. Sukob između SDP-a i SNSD-a u Brčkom kulminirao je neizborom Mirsada Đape (SDP) za predsjednika Vijeća naroda Republike Srpske.

Dodik je osobno blokirao izbor Đape za predsjednika Vijeća naroda RS. Đapo je Lagumdžijin dugogodišnji kadar i nekadašnji predsjednik Skupštine i gradonačelnik Brčko Distrikta za kojeg se tijekom obavljanja dužnosti vezuju brojne nepravilnosti, stoji u priopćenju.

Kao kontra udarac Dodiku Lagumdžija je preko svog stranačkog aparata pokrenuo kampanju za smjenu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Dragana Pajića (SNSD), koji je proglašen najboljim gradonačelnikom u Bosni i Hercegovini. Tako zbog sukoba Lagumdžije i Dodika gradonačelnik dr. Pajić postaje kolateralna šteta.

- Cilj eliminacije gradonačelnika dr. Pajića je, da kriminalne strukture unutar brčanskog SDP-a žele prikriti dugogodišnji kriminal u Brčko Distriktu pod pokroviteljstvom i u organizaciji Mirsada Đape i pojedinaca iz SDP-a i pri tome su spremne žrtvovati najuspješniji projekt međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regiji, Brčko Distrikt., priopćio je Institut.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da se u aktualna događanja u Brčko Distriktu trebaju uključiti visoki predstavnik Valentin Inzko i supervizor za Brčko Roderick W. Moore, da spriječe destruktivno djelovanje SDP-a zbog njihove najavljene blokade rada Skupštine Brčko Distrikta, kojom se želi onemogućiti funkcioniranje Distrikta i time vještački izazvati nepotrebna kriza.

- Za relaksaciju odnosa unutar Brčko Distrikta potrebno je sudski procesuirati Mirsada Đapu i njegove suradnike, kako bi se kroz sudski proces utvrdio opseg i struktura počinjenog kriminala, koji godina opterećuje odnose unutar samog Brčko Distrikta, priopćio je Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije.
bitno.ba | R.I.