Lagumdžija: Prihvaćen protokol o suradnji SDP-a i HDZ-a BiH

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija
...od Parlamentarne skupštine Vijeća ministara BiH koji definiraju odnose HDZ-a i SDP-a u institucijama BiH, priopćio je na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija.

''Protokol o suradnji podrazumijeva da će SDP kao politička stranka u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini vršiti imenovanja u skladu sa zakonom predviđenom procedurom tako što će hrvatske pozicije u ovim institucijama biti u omjeru koji imamo u Domu naroda HDZ-a i SDP-a, što znači da će SDP imati jednu poziciju u odnosu na tri HDZ-a'', rekao je Lagumdžija.

On je objasnio da će u skladu s Protokolom pozicija zamjenika ministra sigurnosti biti popunjena kadrom iz SDP-a iz reda hrvatskog naroda, kao i institucije koje se imenuju od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

''Direktor Uprave za neizravno oporezivanje će biti iz reda hrvatskog naroda i to ste mogli vidjeti u Protokolu, a ono što niste mogli vidjeti jeste da će na tu poziciju SDP i HDZ imenovati zajedničkog kandidata.

Obavio sam razgovore s Draganom Čovićem i mi smo danas verificirali kandidaturu stručne osobe koja će na najbolji mogući način obnašati tu funkciju i u koju mi imamo puno stručno i ljudsko povjerenje, ali još ne mogu priopćiti tko je to'', dodao je on.

Lagumdžija je jučer sa Čovićem razgovarao o mogućem mandataru iz reda hrvatskog naroda. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je dobio prijedlog HDZ-a s kojim se SDP, kako je kazao Lagumdžija, potpuno slaže.

''Predsjedavajući Vijeća ministara bi trebao biti Vjekoslav Bevanda i to je jedino rješenje za koje sam potpuno siguran, a sve ostalo su spekulacije. Mogu samo reći da će SDP, kako sada stvari stoje, dobiti pozicije ministra vanjskih poslova i ministra prometa i komunikacija ili sigurnosti i to će biti kandidat iz reda ostalih, ali se još o tome nismo dogovorili s kolegama iz SDA'', izjavio je predsjednik SDP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je dodao da očekuje da će imenovanje novog mandatara biti odmah iza novogodišnjih praznika te da će novi mandatar i predsjedavajući Vijeća ministara imati dovoljno vremena da rade na novom budžetu, nakon čega će ga predložiti.

Fena