Lagumdžija: Nakon izbora slijedi rekonstrukcija federalne vlade

Lagumdžija je za "Nezavisne novine" nakon povratka iz Bruxellesa priznao da "postoje neke snage koje bi to željele", ali da od toga nema ništa.

"Dok sam bio u Bruxsellesu, Sulejman Tihić je bio u Ankari. Ali ne samo zbog toga partnerstvo SDA i SDP-a i koalicija šestorke za nas je prošlost. SDP nema namjeru igrati se s povjerenjem svojih birača", istakao je Lagumdžija.

On tvrdi da su priče o novom zbližavanju dvije stranke "nešto što bi željeli SDA i Sulejman Tihić".

"Jasno je da koalicija Tihić - Dodik sada ide sa SDS-om, a mi nemamo namjeru biti partneri s Bosićevom strankom. Završili smo suradnju sa SDA i njih treba 7. listopada poslati u opoziciju i na lokalnom razinama", rekao je Lagumdžija, izrazivši uvjerenje da će nakon toga uslijediti prekompozicija izvršne vlasti u Federaciji BiH.

"Nakon izbora slijedi rekonstrukcija federalne vlade, a naši partneri su, kao što je poznato, SBB i HDZ. Očekujemo i da SNSD prihvati tu realnost", naglašava Lagumdžija.

Na pitanje kako komentira sve glasnije najave stranaka iz RS da će biti smijenjen s funkcije ministra vanjskih poslova BiH, a što bi nesumnjivo značilo rekonstrukciju Vijeća ministara i odlazak SDP-a iz državne vlasti, Lagumdžija kaže da su za takav rasplet neophodni jasni preduvjeti.

"Neka Tihić, Dodik i Bosić izađu i kažu tko su im partneri na državnoj razini, je li to HDZ ili možda neka kombinacija s HSP-om. Neka izađu i kažu imaju li osiguranu parlamentarnu većinu i mi ćemo kao legalisti izaći iz vlasti", rekao je Lagumdžija.

Početak pregovora sa EU 2014. godine

U Bruxellesu je još jednom istaknuta podrška europskom putu BiH, a najvažnije što smo čuli jeste da možemo računati na početak pristupnih pregovora s EU već početkom 2014. godine.

Rekao je to Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, koji se pun optimizma vratio iz Bruxellesa s kongresa Partije europskih socijalista (PES), gdje je Lagumdžija izabran za člana Predsjedništva PES-a.

On je dodao da su, između ostalog, BiH i njen europski put bili u središtu pozornosti europskih socijalista koji, kako je istakao, imaju velike šanse da u naredne dvije godine izađu kao pobjednici mnogih izbora u EU.