Kutle, umjesto u zatvor pokreće biznis u Sarajevu

Miroslav Kutle, biznis, zatvor, Miroslav Kutle, Sarajevo, kompanija
Nakon izricanja ove presude Kutle je pobjegao u BiH, čiji je državljanin, i još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne u našoj zemlji kako to propisuje sporazum potpisan s Hrvatskom. Kutle je u Hrvatskoj u rujnu prošle godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog gospodarskog kriminala u slučaju zagrebačkog "Gradskog podruma".

"Moj klijent ima ozbiljnu namjeru ovdje živjeti. On je sada u Sarajevu i u procesu registracije mu je tvrtka koja će se baviti proizvodnjom zdrave organske hrane. Bogato iskustvo Miroslava Kutle u biznisu bit će od koristi za BiH", kazao je Alagić, za Nezavisne novine, istakavši da je uvjeren da će dokazati nevinost svog klijenta u bh. pravosuđu.

Ministarstvo pravde BiH prije dva mjeseca je od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske zaprimilo zahtjev za izvršenje zatvorske kazne izrečene Kutli.

Prema pravnom sporazumu potpisanom u veljači prošle godine između BiH i Hrvatske, osuđenik koji je osuđen u jednoj državi, a pobjegao je u drugu državu, može kaznu izdržavati i u zemlji u kojoj je potražio utočište. Prije upućivanja osuđenika u zatvor potrebno je da lokalno, u ovom slučaju bh. pravosuđe, potvrdi izrečenu kaznu.

"Kantonalni sud u Sarajvu ovaj predmet je zaprimio 14. travnja. Sudac kome je dodijeljen ovaj proces prvo je bio na bolovanju, pa na godišnjem odmoru. Vraća se u petak i tada će biti poznato kada će biti zakazano ročište u slučaju 'Kutle'. Potrebno je da naš sud potvrdi krivicu. Faktički će početi novo suđenje", kazao je Slobodan Nikolić, tajnik Kantonalnog suda u Sarajevu.

Damir Alagić uvjeren je da će pred domaćim pravosuđen dokazati nevinost svog klijenta.

"On je osuđen u politički montiranom procesu. Osuđen je 2010. godine za navodno krivično djelo počinjeno 1992. godine i to za djelo koje ne poznaje bh. zakon. Ovakva politička presuda ne bi mogla biti donesena u bh. pravosuđu i mi ćemo to i dokazati", kazao je Alagić istakavši da Miroslav Kutle trenutno živi u Sarajevu.

Po međudržavnom sporazumu zatvorsku kaznu u BiH trenutno izdržava Branimir Glavaš, koji je osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku.

Na izdržavanje kazne u BiH još nije upućen ni kardiohirurg Ognjen Šimić, osuđen ranije u Hrvatskoj na pet godina zatvora zbog primanja mita. Kantonalni sud u Sarajevu Šimiću je izrekao zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, ali još nije upućen u zatvor.

Međudržavni sporazum podrazumijeva da pravosuđe države u kojoj je osuđenik pobjegao potvrdi osuđujuću presudu s tim da kazna ne može biti veća od one prvobitno izrečene u matičnoj zemlji, podsjećaju Nezavisne novine.