Kupuje se školski pribor, organiziraju razmjene knjiga...

Repetitio, obuka, obrazovanje, razmjena knjiga

... potrazi za novom školskom opremom. Potrebno je kupiti školski pribor, ruksak, novu odjeću... No, najviše novca iziskuju školski udžbenici, piše Večernji list BiH.

Koliko izdvojiti za knjige?

Koliko će koštati opremanje školarca, pitanje je koje muči roditelje svake godine kada se bliži početak školske godine, pogotovo one koje imaju dvoje ili više djece. Za sve roditelje koji svojim školarcima žele kupiti nove knjige zavirili smo u mostarske knjižare kako bismo provjerili je li bilo promjene u cijenama.

Budući da veliki broj mostarskih osnovnoškolaca uči iz knjiga različitih nakladnika, koje prethodno škola odredi, uzeli smo prosječne cijene knjiga. Cijena udžbenika, radnih bilježnica i vježbenica kreće se između 10 i 20 KM. Roditelji samo za knjige jednog prvašića moraju izdvojiti od 90 do 100 KM. Na to treba dodati ruksak, školski pribor, bilježnice, opremu za tjelesni odgoj. Za komplet udžbenika za učenike četvrtih razreda potrebno je izdvojiti oko 165 KM.

Za osnovce u višim razredima, osmim i devetim, cijene su mnogo veće. Naime, komplet udžbenika za osmi razred devetogodišnjih škola košta oko 345 KM, a komplet za deveti razred desetak maraka manje, odnosno 335 KM. Ovo su, naravno, okvirne cijene prosječnog udžbenika te konačni iznos ovisi o izboru konkretnog udžbenika od nekoliko mogućih nakladnika. I to je tek početak. I njima, naravno, treba pridodati školski pribor i opremu.

Kada je riječ o ruksacima, oni se u mostarskim knjižarama mogu naći po cijenama od 30 pa do 120 KM. Najjeftinije bogate pernice koje sadrže sav pribor za učenika, olovke, bojice, flomastere, gumicu, šiljilo, ravnalo, tehničke olovke, raspored sati... u knjižarama mogu se kupiti po cijeni od 20 KM.

Organizirana razmjena

Kako bi smanjili troškove, roditelji i djeca se odlučuju i na kupnju rabljenih udžbenika, a posljednjih godina sve češća praksa u Hercegovini, ali i cijeloj BiH, organizacija je razmjene knjiga. Ovakvim akcijama se roditeljima i djeci želi pomoći da razmjenom što jeftinije i lakše dođu do udžbenika za novu školsku godinu, a jedna od takvih organizira se i u Mostaru.

Nakon objave da ove godine neće biti organizirana razmjena knjiga u PC Piramida, članovi udruge Naša djeca 2014. odlučili su organizirati razmjenu i prodaju rabljenih udžbenika, koja će se održati 21. kolovoza u SPC Rondo na lameli 1, na prvom katu od 9 do 18 sati.

- Tijekom ovakvih akcija roditelji uštede dosta novca, a djecu odmalena učimo kako uštedjeti novac i iskoristiti ga za nešto drugo. Uz ekonomski, važan je i odnos učenika prema udžbeniku i prvim naučenim modelima trgovine. Lijepo je vidjeti da je dijete zadovoljno jer je uspjelo prodati ili zamijeniti udžbenik za novi i samo sebe jednim dijelom opremiti za školu, kazali su iz Udruge. A novac koji se uštedi tijekom razmjene najčešće se koristi za drugu opremu.