Kupci oprez! Na tržištu su brojni nesigurni proizvodi

paketici

Najviše zabrinjava što se pokazalo da je među njima najviše onih koji se koriste prilikom hranjenja i za igru djece, a koji bi zbog svoje nestabilnosti mogli prouzrokovati ozbiljne ozljede. Agencija za nadzor nad tržištem BiH u posljednjem je mjesecu 2013. završila nekoliko projekata u suradnji s tržišnim inspekcijama Federacije BiH i Republike Srpske te Brčko Distrikta BiH. Tako su se u listu nesigurnih proizvoda uvrstili dječje stolice za hranjenje, miješalice za hranu i ručni mikseri za hranu, ogradice za dječju igru, komode za presvlačenje, ali i brojni drugi proizvodi koje se nalaze i koriste u svakom domu. Ti proizvodi većinom potječu iz Kine, Bugarske, ali i Italije.

Vratiti u trgovinu
- Preporuča se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili, napisala je Agencija prilikom obavijesti za nesigurni proizvod dječju stolicu za hranjenje BERTONI Mio. Navode kako ona predstavlja ozbiljan rizik od ozljede jer ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 14988-1:2010. U opisu proizvoda, kako bi ju potrošači mogli lakše prepoznati, navodi se da potječe iz Bugarske, da ima neodgovarajuće otvore, veličine između 7 mm i 12 mm i dubine veće od 10 mm, koji mogu uzrokovati priklještenje prstiju kod djece te da ne ispunjava zahtjev koji se odnosi na stabilnost stolice što može uzrokovati ozbiljne ozljede kod mališana. Agencija je, stoga, naložila povlačenje s tržišta, povrat od potrošača i uništavanje proizvoda od nadležnog tržišnog inspektora. Agencija i tržišne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta BiH provele su zajednički projekt nadzora dječjih stolica za hranjenje u razdoblju rujan - prosinac 2013. godine. Osnovni cilj projekta je bio utvrditi jesu li stolice za hranjenje, koje se stavljaju na tržište BiH, sigurne za djecu. Inače, stolice za hranjenje se smatraju sigurnim ako ispunjavaju uvjete propisane u Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i bh. normama BAS EN 14988-1:2010 i BAS EN 14988-2:2010.

- Projekt nadzora dječjih stolica za hranjenje je bio prvi projekt koji je proveden u BiH u okviru kojeg su izvršene kontrole sigurnosnih svojstava stolica za hranjenje koje se nalaze na bh. tržištu, priopćeno je iz Agencije. Kako bi se utvrdilo ispunjavaju li stolice za hranjenje propisane sigurnosne zahtjeve, provedene su kontrole koje su se zasnivale na administrativnoj provjeri ambalaže za pakiranje, uputa za uporabu, označavanja i informacija za potrošače na mjestu prodaje, vizualnoj provjeri stolica za hranjenje i laboratorijskom ispitivanju. Tako je, navode iz Agencije, u okviru provedbe aktivnosti nadzora izvršeno ukupno 19 inspekcijskih kontrola u okviru kojih su utvrđene nesukladnosti na 216 stolica za hranjenje. Ove nesukladnosti su se uglavnom odnosile na nepostojanje odgovarajućeg sigurnosnog upozorenja na ambalaži za pakiranje, nepotpuno označavanje dječjih stolica za hranjenje te nepotpune upute za uporabu. Po objašnjenju iz Agencije, poslovni subjekti su otklonili nesukladnosti na 188 stolica za hranjenje, dobrovoljno ili po nalogu nadležnih tržišnih inspektora. Na ostalih 28 stolica za hranjenje, nesukladnosti su bile takve prirode da ih nije bilo moguće otkloniti te su poduzete mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništenja jer predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnost djece.

- Na svima nesukladnim stolicama za hranjenje utvrđeno je, između ostaloga, da ne ispunjavaju uvjete koji se odnose na stabilnost što može prouzrokovati ozbiljne ozljede djece, priopćila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH. Zaključuju da na temelju rezultata nadzora, na našem tržištu u pogledu sigurnosti dječjih stolica za hranjenje nije na zadovoljavajućoj razini. Stoga, Agencija posebnu pozornost skreće uvoznicima ovakvih proizvoda da osiguraju da stolice za hranjenje, koje uvoze i stavljaju na naše tržište, ispunjavaju sve uvjete propisane u Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i važećim normama.
- Naglašavamo da uz svaku dječju stolicu za hranjenje trebaju biti navedene sve potrebne informacije za potrošače kao što su: kompletne upute za uporabu, odgovarajuća sigurnosna upozorenja i oznake, ističu u Agenciji.

Rizik od strujnog udara
Osim nadzora stolica za hranjenje, završeni su i drugi projekti, koji su pokazali brojne nepravilnosti kod proizvoda. Tako je Agencija i tržišne inspekcije FBiH i RS-a završila zajednički projekt nadzora miješalica za hranu i ručnih miksera za hranu, kojim se željelo dokazati jesu li sigurni za korištenje potrošača. Provedeno je ukupno osam inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolirano osam različitih tipova miješalica za hranu i ručnih miksera za hranu.
- Inspektori su izvršili administrativnu i vizualnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i na toj osnovi odabrali osam uzoraka za laboratorijsko ispitivanje - četiri uzorka miješalica za hranu i četiri uzorka ručnih miksera za hranu. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da jedan uzorak (ili 25 posto) miješalica za hranu i jedan uzorak (25 posto) ručnih miksera za hranu ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara, rezultati su projekta koji je trajao od početka listopada do kraja prosinca.
Što se tiče projekta nadzora ogradica za igru, koji je trajao od rujna do prosinca, pokazao je da su kod 7 od 15 (ili 47 posto) kontroliranih ogradica utvrđene nesukladnosti. Te ogradice, kako navodi Agencija, nemaju odgovarajuće sigurnosno upozorenje na ambalaži za pakiranje, nepotpuno su označene, nepotpune su informacije na mjestu prodaje te su upute za uporabu također nepotpune. Poslovni subjekti su otklonili nesukladnosti na šest ogradica za igru u količini od 308 komada, dobrovoljno ili po nalogu mjerodavnih tržišnih inspektora. U listu nesigurnih proizvoda uvrštena je ogradica za igru "Comodo", talijanskog porijekla, a koja predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost djece zato što su otvori na mrežici ogradice za igru manji od propisanih 7 mm i mogu uzrokovati ozljede prstiju kod djece. Agencija je u mjesecu prosincu među nesigurnim uvrstila i kineski plinski upaljač, modela 188 te brojna plutajuća pomagala za plivanje ("mišići") koja, između ostalog, predstavljaju rizik od utapanja korisnika, a također su porijeklom iz Kine.

Dnevni list