Kršena prava radnika u kompaniji ‘Boksit’ u Milićima

boksit milici
Ombudsmeni su krajem studenog prošle godine tražili sastanak sa Dukićem, kao i informacije vezane za kršenja prava radnika. Dukić je istaknuo da nije spreman na sastanak sa predstavnicima Institucije ombudsmena, navodeći da je u "Boksitu" izvršen veliki broj inspekcijskih nadzora i da stalne kontrole ometaju proces rada. On je dodao da će sve informacije dostaviti u pismenom obliku.

Predstavnici Institucije ombudsmena su uspostavili kontakt sa radnicom J.S. koja se žali na povredu prava na radnom mjestu, kao i na fizički napad od strane Dukića. Ovoj radnici je uručen otkaz ugovora o radu zbog različitih povreda radnih dužnosti. Ustanovljeno je da je policija saslušala oštećenu i odgovornu stranu povodom incidenta fizičkog napada, te da je izvješće o tome neposredno po uzimanju izjava i saslušanju strana proslijedila nadležnom tužiteljstvu.

Ombmudseni su istakli da je 23. listopada prošle godine 25 radnika pozvano na poligrafsko testiranje u "Boksitu" povodom odavanja informacija iz rada kompanije.

- Informacije prikupljene tijekom posjete predstavnika Institucije ombudsmena ukazuju na to da su i drugi radnici izloženi pritisku i strahu, različitim radnjama poduzetim od strane predsjednika kompanije što se ogleda u različitim vrstama provjera i nametanja obveza nevezanih za osnovnu djelatnost poduzeća. Oštećena strana je učinila vjerojatnim navode da je došlo do povrede njenih prava iz radnog odnosa, a radnje poduzete u spornom vremenskom periodu su imale negativan utjecaj i na njeno zdravlje, o čemu posjeduje validnu medicinsku dokumentaciju. Oštećena strana je bila okrivljena u disciplinskom postupku, nakon čega joj je izrečena mjera otkaz ugovora o radu što povlači i raskid ugovora o stambenom kreditu odnosno ugovora o kupovini stana. Prijavljeni fizički napad i prijetnje također su uticali na izazivanje osjećaja straha i ograničavanje slobode kretanja, a oštećena strana se nalazi u vidno potrešenom stanju, što dodatno otežava činjenica da se radi o mladoj osobi u maloj sredini gdje se gotovo svi mještani međusobno poznaju - navodi se u izvješću ombudsmena.