Kriza vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine

čović
Kriza vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatno se zakomplicirala nakon što je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u petak odbacio prijedlog predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da te dvije stranke ponude koaliciju Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

»Nećemo tražiti nove partnere i to sam kazao i Čoviću«, izjavio je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon susreta s Čovićem.

Krizu vlasti potaknula je odluka stranke Demokratska fronta (DF) Željka Komšića da odustane od sudjelovanja u parlamentarnoj većini u kojoj je od ožujka bila uz SDA i HDZ.

Predsjedništvo DF-a u četvrtak je odlučilo da ta stranka prijeđe u oporbu u entitetskom parlamentu a da federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA) prepuste odluku o tome hoće li smijeniti njihove ministre u vladi.

Izetbegović je u petak izrijekom ustvrdio kako se to neće dogoditi.

»Fadil Novalić neće smijeniti ministre iz DF«, bio je kategoričan Izetbegović koji drži da je suradnja s DF-om još uvijek moguća i nužna kako bi se provodile očekivane reforme.

Za razliku od njega Čović je novinarima kazao kako je toj suradnji došao kraj te kako bi DF valjalo zamijeniti novim partnerom a kao logičan izbor naveo je SBB.

Najavio je i kako će osobno potaknuti razgovore s Radončićem ne bi li se ta mogućnost realizirala.

Za Izetbegovića koji je s Radončićem godinama »na ratnoj nozi« takvo što je i dalje nezamislivo no istaknuo je kako bi među Bošnjacima »trebalo prestati s verbalnim ratovima«.

Izetbegović je konstatirao kako je sadašnja kriza isključivo rezultat borbe za pozicije u profitabilnim javnim tvrtkama.

»Kriza je nastala na onome što se zove podjela fotelja«, kazao je Izetbegović upućujući na to da se ta borba zapravo vodi između HDZ-a i DF-a dok SDA »ne traži ništa«.

Uz vlast u Federaciji BiH zaljuljala se i ona u Republici Srpskoj.

Vladajuća koalicija predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika od ovog tjedna više nema jasnu potporu 42 od 83 zastupnika koliko je potrebno za donošenje odluka jer je nekoliko zastupnika odlučilo otkazati poslušnost Dodiku.

No u sličnim je poteškoćama i oporbeni blok predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Taj blok trenutačno može računati na potporu 39 zastupnika što je još uvijek nedovoljno za rušenje vlade predvođene Dodikovom najbližom suradnicom Željkom Cvijanović.

Analitičari predviđaju kako će vlada RS vrlo teško funkcionirati jer će se suprotstavljeni stranački blokovi nastaviti ogorčeno boriti za svakog zastupnika koji im može osigurati potrebnu većinu.

Hina