Kritično u Orašju: Sava probila nasip, Vidovice i Kopanice će za nekoliko sati biti pod vodom

sava, Orašje, sava, poplava, Posavina, poplave, račinovci
U ovim mjestima se vrši evakuacija stanovništva."U mjesnoj zajednici Vidovice evakuacija se vrši čamcima, a u Kopanicama autobusima, jer voda još uvijek nije došla skroz u selo", rekao je za Klix.ba Ilija Baltić glasnogovornik općine Orašje.

Pri evakuaciji pomažu pripadnici Oružanih snaga BiH i policija, a čamce su dobili iz Njemačke i Albanije.

"Postavlja se nasip na magistralnoj cesti Tuzla-Orašje kako bi se spriječilo da poplavi ostatak općine u slučaju da se toliko Save izlije u Vidovcima i Kopanicama. U ostatku općine Orašje ima vode i struje, a vodostaj Save je opao za 20 cm na mjernom mjestu kod Županje", dodao je Baltić.

Evakurani stanovnici su u srednjoj i osnovnoj školi u Orašju u kojima je smješteno oko 250 stanovnika iz općina Šamac i Domaljevac. Stanovništvo koje nije ugroženo od poplava konstantno pomaže i u prihvatni centar donosi hranu, vodu i lijekove.

Policija Brčko distrikta upravo je izvjestila da je popustio nasip u Kopanicama kod Orašja te da je velika količina vode krenula ka Krepšiću i Vučilovcu. Upućena su dva tima za spašavanje da izvrše evakuaciju svih stanovnika Vučilovca i dijela Krepšić