Krišto: Bošnjačke stranke ne žele dogovor

Borjana Krišto, Dragan Čović, izbori 2010, HDZ BiH, HDZ BiH, izbori 2010, Borjana Krišto, Dragan Čović, Denis Lasić, Borjana Krišto, HDZ BiH, izbori 2010, Facebook, Borjana Krišto, Borjana Krišto, Borjana Krišto, HDZ BiH, Borjana Krišto, Federacija BIH, Borjana Krišto, Stjepan Krešić, Borjana Krišto, Slavo Kukić, Borjana Krišto, Sejdić i Finci, Borjana Krišto, Borjana Krišto, Borjana Krišto, HDZ BiH, Borjana Krišto, Borjana Krišto, izbori, lokalni izbori u BiH, Borjana Krišto
...u slučaju "Sejdić-Finci". "Posljednji put smo izašli sa prijedlogom koji niko ni na kakav način nije mogao da odbije, nije našao nijedan protivargument niti činjenicu koja govori da bi se to odbilo iz ovih ili onih razloga, bilo da se dijeli BiH, bilo da se neko drugi dovodi u neravnopravnu poziciju", rekla je Krišto.

Ona je dodala da bošnjačke stranke nisu prihvatile ništa od ponuđenog, ali da nisu ni predložile svoje rješenje.

Prema njenim riječima, hrvatska strana pokušala je otvoriti razgovor o kombinaciji nekih drugih modela na principima dogovora da jedan narod ne bira drugom narodu političke predstavnike, ali još nema nikakvih rješenja sa bošnjačke strane.

"Dolazimo u situaciju da danas na političkoj sceni više nemamo ono za šta smo se deklarativno zalagali da BiH uredimo kao državu tri ravnopravna konstitutivna naroda i građana koji u njoj žive", rekla Krišto novinarima u Sarajevu.

Upitana da li se kroz rješavanje pitanja "Sejdić-Finci" pokušava riješiti hrvatsko pitanje u BiH, Krišto je rekla da je samo provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u ovom slučaja redefinisanje BiH, prije svega putem uvođenja kvote ostalih.

"Moramo biti svjesni toga da BiH danas funkcioniše na osnovu Dejtonskog sporazuma koji je potpisan i po kojem je BiH država tri konstitutivna naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba. Takav jedan međunarodni sporazum nisu potpisali ni Sejdić ni Finci, niti neko drugi", istakla je Krišto.

Ona smatra da je Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH, mirotvorni sporazum na osnovu kojeg je BiH nepravedno uređena i da je podjela na dva entiteta sa tri konstitutivna naroda uzrok mnogih drugih problema u BiH i kočnica na njenom evropskom putu.

Krišto je dodala da se razgovori o provođenju odluke "Sejdić-Finci" skoro svakodnevno vode između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ali i sa drugim strankama, te da su intenzivirani razgovori sa EU o rješavanju ovog problema.

Srna