Kriminalom za boljitak

Odavno već ptice na grani znaju da meso koje dolazi izvana a prodaje se u BiH kao BiH proizvod nikada nije ni vidjelo BiH. Međutim kako je to rađeno svih ovih poratnih godina preko markica,kupljenih certifikata "EUR-1", prepakiravanja i dr. prijevara tako je već više od deceniju a tako je bilo i sa mesom koje je nosilo deklaraciju za Rusku Federaciju preko kojih su nalijepljene markice po kojima je ta roba namijenjena izvozu u Kosovo a koje je uvozila tvrtka Lijanović. Bez valjane uvozno-izvozne dokumentacije i mutnim radnjama kojima se trebao zamesti trag i unijeti zbrka papirima te omogućiti prikazivanjem neke vrste reeksporta i dr.mutnim radnjama (bez fizičkog prijelaza granice)  te sa malverzacijama oko dorade mesa, roba je neki dan završila u Velikoj Kladuši u pogonu tvrtke „Farmko“ u vlasništvu Lijanovića.

U pogonima te trvrtke usitnjavanjem mesa i manjom doradom trebala je biti prikazana kao proizvod iz BiH koji bi se prodavao kao konzervirani proizvod sa svim „legalnim“ papirima.

Kako doznajemo Lijanovići su i desetak godina unatrag radili slične prijevare preko isporučitelja „Fine Foods“ iz Belgije i „Polsefabrik“ iz Danske kada su uvozili ogromne količine kobasica, salama, suhomesnatih proizvoda po niskim cijenama, a strani proizvodi su bili upakirani samo u ambalažu Lijanovića u tim zemljama te su predstavljani kao proizvod iz BiH.

Tu vrstu proizvoda iz Belgije i Danske sa umanjenim cijenama (i pod proizvod iz BiH) kod uvoza u BiH su najviše uvozili preko Lijanovića tvrtke „Željo“ iz Brčkog i „Riva“ iz Tuzle.

Nitko nezna koliko su teške ove multimilionske prijevare te je jasno zbog čega su Lijanovići ulazili u političke vode tj. kako bi opstruirali svaku istragu pod plaštem političkog progona.

Međutim nisu Lijanovići usamljeni u ovakvim rabotama kada je opće poznato da se sličnim kriminalom razvila i vodeća mesna Sarajevska tvrtka „Akova impex“.

Sjetimo se samo neistraženih afera oko izvoza sirove goveđe kože za Italiju koja je bila porijeklom sa Kosova, a za velike novce dobivala certifikat u BiH (EUR-1)  kao da je BiH podrijetla pri čemu su kožarske tvrtke u BiH okrenule milijarde.

Koliko će biti političke volje da se dokraja istraži i spriječi „mesn kriminal za boljitak“ svih vodećih mesnih mafijaških industrija bez obzira na nacionalno vlasništvo ostaje da se vidi.

Isto tako već odavno je jasno da je svaki politikantski nagli odmak te promjena političkog dresa obično s nekim "valjanim" razlogom.Sve je jasnije da je u političkim vodama vrlo malo poštenih ljudi koji iza sebe nemaju prljav dosije ili mutnu političku karijeru bilo da se radi o vladajućima ili opoziciji. S toga je krajnje vrijeme da "velika metla" pa bilo to opet i od strane USA napravi reviziju 15-god. pljački i da zauvijek ukloni pojedince sa scene i konsificira im imovinu i da to već jednom krene kao što je i u R. Hrvatskoj.

Ipak malo je nade s obzirom da u ovoj državi svi ti mafijaški lobiji postavljaju u državne institucije svoje ljude koji opstruiraju svaku sveobuhvatniju istragu.

Emanuel Jurić/posavski-obzor.info