Kriminalom iz BiH izvukli 8,3 milijarde dolara

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Ova informacija iznesena je na diskusiji pod nazivom "Ilegalno odlijevanje novca, strana pomoć, Hrvatska i balkanski putovi: Prijetnja ljudskim pravima, ekonomiji i sigurnosti" koja je održana na Capitol Hillu.

Razni načini

Brojne organizacije koje su sudjelovale na ovoj diskusiji iznijele su zapanjujuće podatke, a organizacija Global Financial Integrity pojašnjava kako tisuću milijardi dolara ilegalnog odljeva novca dolazi iz ekonomija u razvoju, a 100 milijardi se ulijeva u te zemlje putem strane pomoći. Zato, ako se zapitate zašto je nekoj zemlji još uvijek potrebna strana pomoć, odgovor je jer novac ilegalnim putem ide vani, naglašava Tom Cardamone, direktor američke organizacije Global Financial Integrity. Glas Amerike prenosi kako je na diskusiji iznesen zaključak kako u balkanskim zemljama postoje slabi sustavi vlade i nadgledanja, pogotovo kada se radi o odljevu novca iz vladinih računa ili trgovini dionica s pogrešnom vrijednošću. Među mnogobrojnim mehanizmima ilegalnog odljeva novca su tajni bankovni računi, korporacije koje tajno vrše transakcije, porezna utočišta s gotovo nikakvim regulativama.
- Sve te sustave vrlo lako mogu koristiti korumpirani pojedinci, kompanije, oni koji žele oprati novac od kriminalnih aktivnosti. Lako je ilegalno iznijeti novac iz ekonomija zemalja u razvoju, kaže Tom Cardamone.

Zastrašujuće brojke

U razdoblju od 2001. - 2010. iz balkanskih zemalja se odlilo 111,8 milijardi dolara. I to ne uključuje transakcije napravljene u gotovini. Na primjer, iz BiH su se odlile 8,3 milijarde dolara, što je u postocima 46 posto bruto nacionalnog dohotka. U Crnoj Gori, na primjer, ta je svota 6,2 milijarde, ili 138 posto bruto nacionalnog dohotka, a u Hrvatskoj je odljev novca bio u iznosu $15,2 milijarde ili 25 posto bruto nacionalnog dohotka. Prema informacijama Global Financial Integrityja, u veliki dio tih ‘šema' su bile umiješane austrijska banka Hypo Alpe-Adria, kao i banka u Lichtensteinu. Tvrdi se kako je s korupcijskom ‘šemom' Hypo Alpe-Adrije bio umiješan i predsjednik RS-a Milorad Dodik, a slučaj sada istražuju njemačke vlasti. Tom Cardamone kaže da je teško utvrditi koliko je od tog novca povezano s terorizmom.

U regiju Balkana su se, kako se navodi, ulile i ogromne svote ruskog novca u gotovini. Balkan je atraktivna ruta za kokain, koji se prebacuje iz južne Amerike u zapadnu Europu, ili iz Afganistana, preko Irana i Turske, kroz Srbiju, Crnu Goru, BiH, do zapadne Europe. Balkan je ruta i za trgovinu oružjem, kao i trgovinu ljudima. Prema raspoloživim podacima, od milijun žena koje su žrtve trgovine ljudima, 200 tisuća njih ide preko Balkana. Na diskusiji su bili i stručnjaci iz regije koji su kao glavni nedostatak država regije naveli nedostatak neovisnih sudaca i transparentnog sudstva.

Izvor:dnevni list