Krenule razmirice Mostara i Sarajeva: Čiji je hotel “Stella” u Neumu?

Mostar, Sarajevo, Neum, hotel Stella
... je Agencija za privatizaciju HNŽ-a raspisala javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju državnog kapitala u spomenutom hotelu što je izazvalo revolt federalne Agencije za privatizaciju. Tko je nadležan za prodaju, jesu li riješeni vlasnički odnosi u istom te je li Agencija za privatizaciju smjela krenuti u raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda, osnovni je kamen spoticanja, i dok iz županijske Agencije tvrde da je struktura kapitala hotela zakonski "čista", a prodaja u nadležnosti HNŽ-a, prema mišljenju prvog čovjeka Agencije za privatizaciju Federacije Šuhreta Fazlića, poduzeće Salus-Hotel Stella Neum dio je liste poduzeća iz nadležnosti federalne razine, što bi značilo da županijska Agencija nije smjela krenuti u ovaj proces.

Spor oko nadležnosti

Naime, kako je objasnio, Agencija za privatizaciju FBiH sukladno važećim zakonskim propisima odobrava i provodi privatizaciju poduzeća koja imaju dijelove na području više županija i poduzeća koja u svojim početnim bilancama iskazuju djelomično ili u cjelini ista prava i obveze i isti kapital.
- Ova Agencija je donijela odluku o objedinjenoj listi poduzeća iz njezine nadležnosti, a kojom je obuhvaćeno i poduzeće Salus-Hotel Stella Neum. Također, ukazujemo kako, na osnovi odluke Vlade Federacije, ovlasti po osnovi sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu vrši Federalno ministarstvo turizma i okoliša, pojasnio je Fazlić u svojoj obavijesti, potvrdivši kako je zaključkom Vlade Agencija obvezna nakon okončanja sudskih sporova nastaviti aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti. Iz federalne Agencije za privatizaciju podsjećaju kako je osnovni razlog zbog kojeg se ovo nije smjelo napraviti taj što postoji spor oko nadležnosti u vezi vršenja ovlasti po osnovi državnog kapitala u tom hotelu između Federacije i HNŽ-a, a Fazlić ističe kako je imovina koja je sporna, prema Zakonu o privatizaciji, u nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH. Naime, pozadina problema što oko 40 bivših radnika Polihema uz Tuzle godinama traži od Vlade Federacije BiH da realizira svoju odluku o reviziji vlasničke strukture hotela "Stella" Neum, a ovi radnici ističu da imaju četvrtinu vlasništva u "Stelli" i da je to trebala dokazati nova revizija privatizacije na koju čekaju 10 godina.

HNŽ: Nema spora

No, Ismet Čampara, prvi čovjek županijske Agencije za privatizaciju, otkriva drugu stranu priče, prema kojoj je struktura kapitala u hotelu jasno utvrđena, a i samo poduzeće je presudom Vrhovnog suda Federacije osnovano sukladno zakonu. Dakle, stvari su čiste - Mostar, odnosno HNŽ ima pravo krenuti u prodaju istog.
- Mi smatramo da smo u pravu i da smo nadležni za ovo, tako da ne odustajemo. Što se tiče navodnog spora, taj spor zapravo ne postoji, naglasio je Čampara, pojasnivši kako treba samo uzeti presudu Vrhovnog suda FBiH u kojoj je utvrđeno kako su poduzeća "Stella" i "Zenit" formirana sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. Agencija za privatizaciju HNŽ-a stoga je napravila, ističe, jedan zakonski potez odlučivši se prodaju državnog kapitala u iznosu od oko 62 posto.

Spasiti hotel

"Stella" kao hotel nema uvjeta za poslovanje, smatra Čampara te otkriva kako se došlo u poziciju ili stečaj ili privatizacija.
- To je jedan od razloga zbog kojih smo se opredijelili krenuti u privatizaciju kako bismo spasili što se spasiti da, naveo je Čampara.

Uloga Ustavnog suda

Na sjednici Vlade podnesena je informacija o ovom problemu te bi, nakon što se Vrhovni sud FBiH očitovao da nije nadležan jer nema postupka, iduća instanca mogao biti Ustavni sud. Vlada je donijela zaključak da se postupi prema preporuci Vrhovnog suda te je angažiran odvjetnik koji priprema materijal, potvrdio je Fazlić.

Dnevni list