Kreće razbijanje radikalnih grupa u BiH

Hrvati, Hrvati u BIH, Vitez, ubojstvo, Sipa, ratni zločini, ratni zločinac, ratni zločin, Sipa, osumnjičeni su uhićeni, uhićenja, ratni zločin, Sipa, akcija, islamisti, irak, Sirija, akcija, Policijski dužnosnici, droga, Sipa, Uhićen, uhićenje, prilikom pretresa i uhićenja, sipa uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, Sipa, crna kronika, uhićenja, terorizam, uhićenja, sipa uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, Sirija, vehabije, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja

Foto: Arhiva

SIPA je tako jučer u nastavku dugotrajne akcije Damask, po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH na području Sarajeva uhitila osobu inicijala A.I. (29) zbog osnovane sumnje da je od 2012. do 2014. godine u više navrata na području Sirije i Iraka sudjelovala u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija. Tužiteljstvo BiH, policijske i sigurnosne agencije utvrdile su kako je ova osoba u travnju 2014. otišla iz BiH, nakon čega je boravila u sastavu paravojnih struktura koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasio terorističkom organizacijom, piše Dnevni list.

Pretres i izuzimanje

SIPA je u nastavku akcije pretresla stambene prostorije i objekte koje koristi osumnjičeni, a osim stana meta pretresa su bili i automobil računalo te informatička oprema. Od ove osobe će biti oduzeti materijali i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Istodobnom nakon uhićenja, navedena osoba je prebačena u prostorije SIPA-e gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, uhićeni biti predan Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje. Inače, iz SIPA-e navode kako je uhićeni osumnjičen za kazneno djelo organiziranje terorističke grupe.

Dobivanje korisnik podataka

A da će za pravosudne organe u BiH biti još posla po pitanju sprječavanja aktivnosti osoba iz naše zemlje koje se dovode u vezu s terorizmom, pokazuje i izjava državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je jučer potvrdio kako je u Siriji trenutno oko 130 državljana BiH, podsjetivši kao je do sada podignuto 18 optužnica protiv osoba koje su se vratile s ratišta.

Međutim, zanimljivost u cijeloj priči je činjenica da, kako kaže Mektić, sve više državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku pokazuje zanimanje da se vrati u BiH i da budu sporazumno osuđeni zbog odlaska na strana ratišta. BiH bi trebala tada dobiti i prijeko potreban zamah da se uđe u trag radikalistima koji su trenutno na prostoru BiH, pa je tako Mektić otkrio kako povratak osoba s ratišta u Iraku i Siriji znači i prikupljanje velikog broja korisnih obavještajnih informacija o radikalnim islamistima iz BiH budući da povratnici moraju, ukoliko naprave sporazum o priznavanju krivice, odgovoriti ne veliki broj pitanja Tužiteljstva BiH.

Tako se očekuje dobivanje podataka o načinima financiranja i organiziranja odlazaka državljana BiH u Siriji, kao i informacija o mreži onih koji vrbuju po BiH. Posljedica toga bile bi nove akcije sigurnosnih agencija u BiH koje bi se mogle učinkovito uhvatiti u koštac s radikalnim grupama.