Krava će opet biti 'in' na hercegovačkom selu: Dukat i Vindija u BiH prodaju kancerogeno mlijeko!

...na povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju su ih upozorili s tržišta BiH. Radi se o trajnom mlijeku proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d. Ispitivanje uzoraka na Hrvatskom vetereinarskom institutu utvrđena su manja odstupanja od dozvoljenih

Također, uzorci su poslani u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene "šarže" mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen - piše Jutarnji List.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje, navodi se u priopćenju Ministarstva iz kojega poručuju da će o svim novim saznanjima pravodobno obavještavati javnost.

Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Vindija d.d.

- trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 0,5l i 1l, s rokom valjanosti: 12.06., 13.06., 19.06., 20.06., 23.06., 24.06., 25.06. i 26.06.2013.

- trajno mlijeko, 0,9% m.m., pakiranje 0,5l, s rokom valjanosti: 25.06.2013.

- UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1l, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat d.d.

- trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5l, s rokom valjanosti:25.04.2013.

- trajno mlijeko „Lagano jutro" 2,8% m.m., pakiranje 1l, s rokom valjanosti: 20.06.2013.

Što su aflatoksini?

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porijekla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plijesan može zahvatiti sve procese - od uzgoja preko žetve i skladištenja do prerade. Njena pojava uvjetovana je klimom, geografskim položajem, agrotehničkim mjerama i načinom prerade sirovina.

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe te izazivaju rak jetre.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), kad je riječ o aflatoksinima, smatra da nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbježna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak. Jedina učinkovita mjera predostrožnosti jest kontrola namirnica.