'Kraljevi dijaspore' – zavidi im i Mate Bulić

'Kraljevi dijaspore' – zavidi im i Mate Bulić
No, nije lako ne primijetiti neke karakteristične stvari, posebno u Hercegbosanskoj županiji. Ovdje ćemo napisati nekoliko redaka o najjačoj stranci, HDZ-u BiH. Primat najjače HDZ-ovske utvrde od Livna je preuzeo Tomislavgrad. Tomislavgradski kandidati HDZ-a pomeli su livanjski HDZ i skoro ga ostavili bez mandata na svim razinama.

Duvnjaci su Jozu Bagarića gurnuli na državnu listu pored, kako se činilo, neprikosnovene vladarice HDZ-a na ovim prostorima, gospođe Borjane Krišto. Ali Jozo, koji nije ni vodio predizbornu kampanju da ne ugrozi uspostavljenu hijerarhiju, skoro je pobijedio gospođu Krišto. Naš izvor kaže da je Jozo izgubio sam zbog klipova koje mu baciše pod noge neki iz njegove tomislavgradske organizacije jer takav potres nisu smjeli dopustiti, da Jozo pobijedi Borjanu. Kažu da bi to bio teži poraz od onoga hrvatskoga člana predsjedništva.

Na listi za federalni zastupnički parlament opet su dvojica Duvnjaka, Petar Galić i Ante Baković, nedostižni u svakom pogledu.

Stvari su najinteresantnije u borbi za mandate u županijskoj skupštini. Tu su se pojavili duvanjski "kraljevi dijaspore", kojima sigurno zavidi i veliki HDZ-ovac, dosadašnji kralj dijaspore, Mate Bulić jer su ti "kraljevi dijaspore" zadali presudni udarac i livanjski HDZ, sportskim rječnikom rečeno, bacili na koljena! Zamislite nekoga tko od ljudi među kojima živi dobije 10 do 15% preferencija, što svakako nije malo i ako je s pravdom stečeno predstavlja značajan kredit u predstavljanju naroda, a iz dijaspore dobije više od 75% preferencijalnih glasova. Rekli bi, skoro pa nevjerojatno. Ali, tko zna kakav se potencijal krije iza toga rezultata, pa svima možemo samo poželjeti sretan i uspješan rad i neka ponosno nose svoj veliki rezultat! Ironija je dopuštena.

Na slici ispod prikazani su rezultati HDZ-ove liste, ostvareni mandati i broj preferencija, domaćih i onih dopisnih.

Na drugoj slici su kandidati na listi poredani prema postotku glasova koje su dobili putem pošte. Listu predvodi Mladen Šarić sa 76,50% preferencija poštom, slijedi Robert Bagarić sa 75,25%, Ante Bokanović sa 74,35%,...

Među HDZ-ove kraljeve dijaspore, po postotku dobijenih glasova umiješali su se i iz sestrinskog HDZ-a 1990. Naime, kandidati HDZ 1990, Livnjaci, Ante Janković i Ante Džaja nalaze se u samom vrhu po broju osvojenih glasova iz dijaspore. Jankoviću nije bilo dovoljno ni više od 76% glasova iz dijaspore, dok je Džaja s 74,5% preferencijalnih glasova iz inozemstva od broja glasova koje je dobila njegova stranka osigurao zastupnički mandat.

Tomislavcity