Krajem ljeta autocestom od Zenice do vrata Hercegovine

autocesta, Turska, Koridor Vc, autocesta, autocesta, pogibija, autocesta, Aleksandar Džombić, Trogir, autocesta, Hrvatska, autocesta, autocesta, Ploče, Vrgorac, BIH, poplave, autocesta, naplata, autocesta, Sarajevo, BIH, obilaznica, autocesta, mediji, BIH, autocesta, cestarina, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, autocesta A1, na autocesti Zagreb - Lipovac, auto cesta, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, cestarine, Poskupljenje cestarine, uvođenje naplate cestarine , autocesta, cestarina, Poskupljenje cestarine, cestarine
'Već u rujnu imat ćemo spojena 'vrata Hercegovine' sa Zenicom, uključujući i tunel '1. mart'', zjavio je Karić prilikom obilaska dionice Tarčin - Sarajevo zapad koji je to poduzeće danas organiziralo za medije.

Karić je istaknuo da se radi o veoma zahtjevnoj dionici, te da se na prvih pet kilometara autoceste od Tarčina prema Lepenici, nalazi više od četiri kilometra tunela. Također, tu se nalaze i tri petlje, mnogo mostova, vijadukta.

''Na ovoj veoma zahtjevnoj dionici, jednu trećinu od ukupno 20 kilometara čine tuneli'', kazao je Karić.

Naveo je da će radovi biti završeni prije ugovorenog roka i u okviru ugovorenih vrijednosti.

''Sve će biti u okviru proračuna i potpisanih ugovora, prije završetka isteka ugovora. Čitava dionica od Tarčina do Sarajeva zapad koštat će nešto manje od 700 milijuna KM i to će biti ispod ugovorenih vrijednosti'', rekao je Karić.

Ilustrirao je da će putovanje od Tarčina do Zenice trajati onoliko koliko je nekada trebalo da se prođe samo kroz naselje Stup u Sarajevu.

Ovaj izuzetni strateški prometni projekt za BiH sastoji se od tri poddionice: Sarajevo zapad - Lepenica (10,1 km), Lepenica - Suhodol (5,5 km) i Suhodol - Tarčin (4,6 km). Radove izvodi renomirana turska kompanija Cengiz Insaat.

Više od 2.000 radnika iz 20-ak domaćih kompanija direktno je angažirano u izgradnji, a aktivna mehanizacija na gradilištu broji više od 300 kamiona, više od 100 građevinskih strojeva, te više setova tunelske opreme.

Izvršni direktor za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo izdvojio je da je tunel "25. novembar" na ovoj dionici koji je dug gotovo tri kilometra, izuzetno kompleksan projekt i da je sličan tunelu "1. mart".

''Tunel je kompleksan s aspekta sigurnosti. Sustavi sigurnosti unutar tunela i protupožarni sustavi urađeni su u skladu s posljednjim europskim direktivama jer se radi o paneuropskom koridoru'', dodao je Bučo.

Novinari su obišli objekte na dionici - petlja Tarčin, tunel Grab, tunel 25. novembar, tunel Vis, mostove M2 i M1, tunel Igman, tunel Gaj, vijadukt Šamin Gaj, čeono naplatno mjesto Sarajevo zapad, vijadukt Gladno Polje i petlja Sarajevo zapad.