Kraj kupovanja glasova: Kodeks ponašanja tijekom predizborne kampanje!

izbori, izbori, izbori, izbori 2010, najbolji sportaši, izbori, HDZ 1990, HSP BIH, HDZ BiH, izbori 2010, izbori, izbori, BIH, CIK, izbori 2010, izbori, CIK, potvrda, Čapljina, izbori, Hrvati u BIH, izbori, izbori, BIH, vlast, Posušje, izbori, Politika, izbori, izbori, dijaspora, sabor, Mostar, izbori, Jonathan Moore, sip, izbori, Mostar, BIH, izbori, kupovina glasova, kodeks, popis, kandidati, izbori, izbori, predizborna kampanja, izbori, izbori, HDZ BiH, izbori, BIH, izbori, prsten, Hrvati u BIH, izbori, dijaspora, Hrvatska zemlja, Novac, glasovanje, parlamentarni izbori, izbori u RH, izbori, Hrvatska zemlja, Vesna Pinjuh, Željko Glasnović, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, glasovanje, Nizozemska, bh. hrvati
Ovih šest stranaka poziva i ostale da se pridruže potpisivanju ovakvog kodeksa, koji bi precizirao kako voditi predizbornu kampanju, navode Nezavisne novine.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, izjavio je nakon posljednjeg sastanka "šestorke" u Banjaluci da će ih kodeks obavezivati da na "jedan aktivan način ne iznose protiv čega su, nego za šta su, i da se tako obraćaju ljudima u kampanji".

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izrazio je zadovoljstvo da je konačno postignut dogovor o usvajanju kodeksa vođenja predizborne kampanje.

"On znači jedan sporazum koji će obavezati nas sve na određeno političko ponašanje u kampanji. Dakle, da ne vidimo više one lakrdije koje smo ranije vidjeli u kampanjama. Želimo da jasno bude propisano ponašanje. Kodeks treba jasno da potvrdi dostignuti nivo političke kulture, koji svi treba da izgradimo u ovom društvu", rekao je Dodik.

Izvod iz izbornog kodeksa Interparlamentarne unije, organizacije sa sjedištem u Genevi, a čije su članice gotovo sve zemlje svijeta sa parlamentarnom demokracijom:

- Kandidati i stranke će izbjegavati kritike drugih stranaka, njihovih lidera i kandidata koje se ne odnose na njihovo javno djelovanje, ili kritike koje nisu zasnovane na neovisno verificiranim činjenicama. Kritike će biti ograničene na programe, politike i djelovanje u političkom životu u prošlosti.

- Kandidati i stranke će njegovati civiliziran način izražavanja prema političkim oponentima bez blaćenja.

- Kandidati i stranke će poštovati pravo drugih kandidata i stranaka da iznose iste takve stavove o njima, i na njih će reagovati civilizirano i argumentovano. Izbjegavaće govor mržnje i konflikta i poštovati pravo drugih na vlastito mišljenje.

- Kandidati i stranke će izbjegavati komentare na privatni život drugih kandidata i političara.

- Kandidati i stranke neće ulaziti u privatne prostorije građana radi vođenja kampanje, osim ako im nije eksplicitno dopušteno

- Kandidati i stranke u kampanji neće koristiti materijalna sredstva, osim ona koja su im legalno dodijeljena.

- Kandidati i partije će se javno odreći i osuditi svaki vid verbalnog i fizičkog nasilja.

- Kandidati i stranke neće zastrašivati glasače niti im nuditi mito.