Kovač u Stocu: Počinitelji izbornog nasilja u Stocu moraju biti kažnjeni

HSPF, Stolac, Stolac, samir kaplan, HDZ BiH, Stolac, Božo Petrov, Stolac, izbori, Stolac, BIH, Stolac, izbori, Stolac
...posjetio je danas Stolac, gdje ih je načelnik stolačke općine Stolac Stjepan Bošković upoznao s incidentima koji su se dogodili prije sedam dana za vrijeme održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

- U hrvatskom državnom interesu je da BiH bude stabilna, da Hrvati u njoj budu ustavotvoran i ravnopravan narod. Ovim dolaskom pokazujemo da skrbimo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi - kazao je Kovač, dodavši kako se Hrvatske neće miješati u unutarnje političke procese unutar BiH.

Hrvatska želi da BiH bude stabilna demokratska država koja će se ekonomski razvijati i koja će ići prema Europskoj uniji, dodao je Kovač.

Po njegovim riječima, neprihvatljiv je sam fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva i druge ljude uključene u organizaciju lokalnih izbora, a pogotovo je neprihvatljivo da taj napad ne naiđe na osudu svih strana i da nema nikakvih sankcija prema onima koji su počinili to nasilje.

- Ovdje se radi o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH i Hrvatska taj čin odbacuje. Jasno smo osudili referendum u Republici Srpskoj, a isto tako osuđujemo nasilje koje se dogodilo ovdje u Stocu. Očekujemo da se ovdje provodu izbori u demokratskom duhu, sukladno zakonima BiH - naglasio je ministar Kovač.

Božo Petrov također je ponovio kako je u potpunosti neprihvatljivo da se ništa ne poduzima u smjeru kažnjavanja odgovornih za incidente u Stocu.

- Ovo što se dogodilo u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati bili diskriminirani, a konstitutivni samo na papiru. Meni je neprihvatljivo da se dogodi napad na osobu koja predstavlja državu, a da se apsolutno ništa ne poduzima. Porazno je što niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta nije osudila nasilje u Stocu - kazao je Petrov.

Po njegovim riječima, stvara se pritisak u kojem se nasilnici žele označiti žrtvom.

- Došli smo dati podršku Republike Hrvatske kako se od Stoca ne bi napravio presedan. Želimo da se poštuju međunarodne norme, da se uključe međunarodne institucije, da se poštuje ustavno-pravni poredak BiH i da se održe izbori u Stocu onako kako je to zajamčeno vladavinom zakona - dodao je Petrov.

Načelnik Bošković kazao je kako je na današnjem sastanku upoznao hrvatsko izaslanstvo o događajima u Stocu tijekom proteklih izbora, naglasivši kako su svi izbori do sada u Stocu bili regularni te da očekuje da se i ovo godine provedi demokratski izbori.

Nakon sastanka s načelnikom Boškovićem, Kovač i Petrov sastat će se i s predstavnicima Inicijative za Stolac, koja mahom okuplja predstavnika bošnjačkih političkih stranaka.

FENA