Koševo postaje najveća crkva na otvorenom

papa Franjo

Kako bi se utvrdili rezultati dosadašnje koordinacije ovog vrlo zahtjevnog posla te planirali idući koraci koji trebaju voditi maksimalnoj sigurnosti, jučer je održan još jedan u nizu sastanaka operativne skupine tijela vlasti BiH zadužene za borbu protiv terorizma sa šefovima sigurnosnih službi Vatikana, piše Dnevni list.

Sastanku kojem je predsjedao glavni tužitelj BiH Goran Salihović nazočio je šef Sigurnosnih službi Vatikana Domenico Gianni kao i čelnici Žandarmerije Vatikana i Komesarijata za odnose Vatikana s Interpolom i partnerskim agencijama u svijetu te predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Salihović je izvijestio čelnike sigurnosnih službi Svete Stolice da operativna skupina intenzivno radi kako bi sigurnost posjeta Pape bila na najvišoj razini te kako su predstavnici Tužiteljstva BiH i sigurnosnih agencija u stalnom kontaktu. Gosti iz Vatikana, kako navode iz Tužiteljstva BiH, zahvalili su se na spremnosti i otvorenosti za suradnju te aktivno sudjelovanje u sigurnosnim pripremama za uspješan posjet Svetog Oca Bosni i Hercegovini, a dogovorena je puna koordinacija i zajedničko djelovanje sve do okončanja programa posjeta.

Izuzetno važan događaj

Jučer je objavljeno i nekoliko novih detalja vezanih uz sveto misno slavlje, kao i program Papinog obilaska, pa je tako šef Pododbora za Koševo Igor Planinčić objasnio kako je u tijeku postavljanje bine te bi vrlo skoro trebao biti okončan glavni i pomoćni oltar.

Stigla je i stolica i zvono na stadion koji će, kako se navodi, biti pretvoreni u crkvu na otvorenom za 65.000 hodočasnika.

Glavni oltar je promjera 26 x 14 metara, a pomoćni oltar je promjera 16 x osam metara iza kojeg će biti postavljene orgulje, orkestar i zbor, a dolazak križa očekuje se danas.
Član Organizacijskog odbora i premijer Federacije BiH Fadil Novalić iskazao je zadovoljstvo zbog posjete pape Franje našoj zemlji jer će osim vjerskog programa biti upriličen i državnički dio posjeta. Izrazivši očekivanje kako će svi biti dobri domaćini te kako će se stvoriti siguran ambijent, premijer Novalić je pozvao građane da s hodočasnicima uveličaju događaj koji je izuzetno značajan za cijelu zemlju.

Istodobno, predstavnik Crkvenog odbora u ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić pojasnio je kako će na međureligijskom susretu u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru biti 50 članova Islamske zajednice u BiH, 54 člana Srpske pravoslavne crkve, 29 članova Židovske zajednice te 58 članova Katoličke crkve.
Oni će biti predvođeni poglavarima tih najvećih religijskih zajednica u BiH, a naglasak će biti na religijskom dijalogu i onome što religijske zajednice mogu učiniti za očuvanje trajnog i pravednog mira. Za franjevce je velika čast, kaže Marinčić, što će papa Franjo posjetiti ovaj franjevački centar i u njemu održati ekumenski i međureligijski susret jer franjevci to doživljavaju kao priznanje za njihov rad i zauzetost na pastoralnom planu, ekumenskom i međureligijskom dijalogu kroz više od 700 godina njihove prisutnosti na ovim prostorima.

Ne bacati cvijeće

Na upit postoji li strah od nekih terorističkih napada na dan dolaska Svetog Oca, predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić kazao da za sada nema takvih prijetnji te očekuje da će tako i ostati. MUP Sarajevske županije, naglasio je, obavijest će
građanstvo o svim obustavama prometa, dodavši kako neće biti problema u telefonskom prometu budući da će neki telekom operateri pojačati signal.

Pododbor za sigurnost za doček pape Franje u svom je priopćenju pozvao građane, hodočasnike i vjernike na suradnju i razumijevanje kako bi posjet prošao dostojanstveno i sigurno. Građani su zamoljeni blagovremeno doći na trasu kretanja i mjesta posjete pape Franje, kako bi srdačno dočekali visokog gosta: zgrada Predsjedništva BiH (Ulica maršala Tita), stadion Koševo, katedrala Srca Isusova, Franjevački međunarodni studentski centar (naselje Grbavica) te Nadbiskupijski centar za mlade "Ivan Pavao II." (naselje Otoka). Iz pododbora naglašavaju kako vozila ne bi trebalo parkirati

u zonama trase kretanja i objekata koje će posjetiti papa Franjo, dok će točne
trase privremene obustave prometa te zabrane zaustavljanja i parkiranja vozila biti blagovremeno objavljene u medijima. Građane se savjetuju da zatvore prozore i ne borave na balkonima tijekom prolaska kolone s papom Franjom te da se ne bacaju predmeti na trasu kretanja i na mjesta zadržavanja (cvijeće i slično), kao način pozdravljanja pape Franje. Također, svi su pozvani obratiti pozornost na nepoznate osobe koje se kreću u zonama stambenih objekata, uz trasu kretanja ili objekte posjeta pape Franje.

U slučaju uočavanja takvih osoba, mole se da se jave najbližem policijskom službeniku ili pozovu 122, odnosno broj telefona 033/779-118, koji je posebno otvoren, vezano uz ovaj posjet. Isto pravilo vrijedi i za uočavanje sumnjivih predmeta ostavljenih bez nadzora.

Stiže vozilo iz Vatikana

Ranije je najavljeno kako će u Sarajevu u subotu na dan Papina dolaska na izravnom osiguranju biti angažirano do dvije tisuće policajaca. Tijekom prolaska kolone vozila u kojoj će biti Sveti Otac od zračne luke k središtu grada privremeno će biti obustavljen promet, a ograničenja za promet vozila bit će i u ulicama u kojima će papa Franjo proći k stadionu Koševo, gdje će se održati središnje misno slavlje te potom u starom dijelu grada uoči njegova odlaska u katedralu Srca Isusova. Iz crkvenog organizacijskog odbora potvrđeno je kako će se Sveti Otac sarajevskim ulicama provesti papamobilom koji će za tu prigodu biti dopremljen iz Vatikana.

Nadzor osoba

U zonama i objektima koji se nalaze na trasi kretanja ili uz objekte boravka pape Franje bit će pojačana prisutnost policijskih službenika, a u objektima koji se nalaze uz trasu kretanja policijski službenici vršit će pojačan nadzor osoba koje ulaze u objekt, a posebno osoba koje tamo ne stanuju.

Policijski službenici će na vozilima i ulaznim vratima zgrada koje se nalaze uz pravac kretanja Svetog Oca ostavljati pisane obavijesti o uklanjanju vozila.

Iz Zagreba stiglo posebno izrađeno zvono

Zvono teško 320 kilograma, promjera 826 milimetara, stiglo je iz Zagreba u Sarajevo u povodu posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini. Zvono za svetu misu na stadionu Koševo dar je tvrtke Metal product i obitelji Stjepana Šafrana iz Zagreba. Izlio ga je Josip Tržec, a poslije mise ono će biti postavljeno na zvonik nove župne crkve svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici. Zvono je izliveno na temperaturi od 1200 stupnjeva u posebnoj slitini bakra i kositra koja se u narodu zove "zvonovina". Prilikom zvonjave proizvodi ton "H", a ukrašeno je grbom pape Franje, hrvatskim pleterom, hrastovim lišćem i monogramom Družbe Isusove IHS.

Učvrstiti put multireligioznosti

Bosna i Hercegovina se danas nalazi u situaciji da joj je svaka pomoć nužna tako da ovaj posjet znači snažnu poruku i potporu političkim liderima BiH - kazao je Feni savjetnik za kulturu i vjeru Židovske zajednice BiH Eli Tauber. Naveo je i kako je za
svaku zemlju velika čast posjet Pape, a posebno pape Franje koji je narodni čovjek, koji je svojim postupcima i načinom života nedvosmisleno pokazao da je uz obične ljude i da im želi pružiti potporu u njihovom nastojanju živjeti dostojanstveno.

Pritom je izrazio mišljenje kako je za BiH koja teži multikulturalnosti i multireligioznosti ovaj posjet značajan "da nas učvrsti na tom putu".