Koridor 5-C kroz F BiH mogao biti završen do 2020.

autocesta
...s uloženih 567 milijuna KM te kako su s izgrađenih 45 kilometara u 2014. trenutno u prometu 102 km autoceste ili 35 posto Koridora 5-C.

On je na konferenciji za novinare kazao kako su Autoceste FBiH 2014. završile sa 63 milijuna KM dobiti, a osigurano je 480 milijuna KM za naredni investicijski ciklus od 2015. do 2018. tijekom kojeg bi trebalo biti izgrađeno 80 km autoceste.

Karić je, kako prenosi Dnevnik.ba, istaknuo kako su Autoceste FBiH u protekle tri godine investirale 1,25 milijarde KM, što je četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

Precizirao je kako su završene poddionice: Kakanj - Bilješevo, tunel 1. mart, Drivuša - Gorica, Sarajevo sjever - Sarajevo zapad (Butila - Vlakovo) i dionica Sarajevo zapad - Tarčin, koja s 19 km tunelske cijevi i 16,5 km mostova i vijadukata predstavlja najveći investicijski projekt u novijoj historiji BiH.

Karić je dodao kako su u ovom ciklusu izgrađeni i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje od petlje Međugorje do međunarodnog prijelaza Bijača, čime je BiH povezana s europskom mrežom cesta.

On je rekao kako je na izgradnji bilo angažirano 5.000 radnika i 90 domaćih tvrtki te da je Analiza uticaja autoceste na rast gospodarstva koju je pripremio Ekonomski institut Sarajevo utvrdila da jedna KM uložena u izgradnju autoceste osigurava 2,3 KM prihoda pratećih djelatnosti.

Karić je najavio kako će u 2015. početi izgradnja autoceste od petlje Međugorje do Počitelja, nastavljena izgradnja Zeničke zaobilaznice, ponuđena koncesija za izgradnju dionice Žepče - Doboj jug, a u tijeku je eksproprijacija zemljišta na dionici Tarčin - Konjic.

Naglasio kako bi, ukoliko izgradnja bude nastavljena sadašnjim intenzitetom uz održiv model financiranja, Koridor 5-C kroz Federaciju BiH mogao biti završen do 2020.

Također, naveo je kako će JP Autoceste FBiH predložiti Vladi i Parlamentu FBiH optimizaciju trase autoceste kroz planinu Prenj, čime bi bila ostvarena ušteda od 600 milijuna KM.

Istaknuo je i da je JP Autoceste FBiH u protekle tri godine dodjelilo 150.000 KM stipendija najnadarenijim studentima.

HMS