Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanske županije

HDZ 1990, Tuzla, fakultet, studentice, Hrvati u BIH, Tuzla, Tuzla, izbori

...i katoličkih udruga i institucija Tuzlanske županije poziva tuzlansku gradsku upravu i gradsko vijeće na poštivanje demokratskih načela i standarda koji vrijede širom Europe, a koji su prepoznati i u bosanskohercegovačkome zakonodavstvu.
Pitanja mjesne zajednice regulirana su Zakonom o načelima lokalne samouprave FBiH, a u slučaju Grada Tuzle statutarnim odredbama. Koordinacija izražava svoje čuđenje da unatoč pozitivnim zakonskim odredbama, Grad Tuzla do današnjega dana nema usvojen niti Statut Grada, niti Statut mjesne zajednice. Članice Koordinacije su stava da je nužno čim prije usvojiti Statut Grada (na snazi je još uvijek Statut Općine), a odmah zatim i statute mjesnih zajednica (u važećem Statutu Općine stoji da mjesne zajednice moraju imati svoje statute što nikad nije provedeno u djelo). Na taj bi način bile otklonjene sve nejasnoće, nesporazumi i nepravilnosti kada je u pitanju izbor članova savjeta mjesnih zajednica u narednome periodu.

Članice Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanske županije smatraju kako na svaki mogući način treba izbjeći mogućnost stvaranja bespotrebnih političkih tenzija i razmirica kojima smo svjedočili 2013. godine. Mjesne zajednice su žile kucavice svakoga grada ili općine pa tako i Grada Tuzle. Život običnoga čovjeka odvija se ponajviše upravo na toj razini i stoga je nužno mjesnim zajednicama dati ono mjesto i ulogu koja im i pripada.
Gradska uprava i gradsko vijeće kod implementacije rezultata moraju voditi računa o volji građana Grada Tuzle iskazanoj na izborima. Glasujući na izborima građani Tuzle su, po svojoj savjesti, izabrali one koji, u tom trenutku, njih i njihove potrebe prezentiraju na najbolji mogući način. Ta njihova volja jasno je iskazana izbornim rezultatima na razini Grada, ali i na razini svake tuzlanske mjesne zajednice. Upravo iz tih razloga, a sve s ciljem pridržavanja europskih standarda i domaćeg zakonodavstva, tu volju birača treba uvažiti, bez obzira o komu je riječ.

Popis članica Koordinacije

Tuzlanski dekanat
Franjevački samostan Tuzla
KŠC „Sv. Franjo"
HKD „Napredak" Glavna podružnica Tuzla
HKD „Napredak" Gradačac
HKD „Napredak" Lukavac
HKD „Napredak" Srebrenik
HKD „Napredak" Živinice
Udruga „Hrvatska žena"
Udruga „Društvo Breščana"
HKUD „Husino"
Udruga mladih „Par Selo - Dubrave"
OSKU „Tunel"
OSKU „Brgule"
Udruga mladih „Drijenča" Čelić
Udruga građana „Husinjani"
Udruga dragovoljaca i veterana HVO Soli
Udruga dragovoljaca i veterana „Živinički sokolovi"
HVIDRA Tuzla
HVIDRA Gradačac
Savez udruga obitelji poginulih i nestalih u domovinskome ratu TŽ
Udruga obitelji poginulih i nestalih u domovinskome ratu „Živinički sokolovi"
Hrvatski narodni sabor