Kontrolu zračnog prostora države vršit će isključivo mladi stručnjaci iz BiH

Zračna luka Mostar

Tim povodom u prostorijama Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) održana je konferencija za novinare na kojoj je istaknuto da će kontrolu leta iznad države od sada vršiti isključivo mladi stručnjaci iz BiH.

"Ovo je bio jedan od najznačajnijih projekata u BiH. Mislim da je jednako važan kao i izgradnja autoputa. Najveći uspjeh za nas je što smo u BiH zadržali mlade stručne kadrove koji će vršiti kontrolu letenja. Trenutno radimo na školovanju naših mladih ljudi, kako bi bili potpuno psihofizički spremni za kontrolu leta. Ponosan sam na ovaj projekt", rekao je Marin Raspudić, vršitelj dužnosti direktora BHANSA, piše klix.ba.

Izgradnja sustava kontrole leta ukupno je koštala 53 miliona KM. Financirana je iz dva izvora i to kreditnih sredstava EBRD u iznosu od 17 miliona eura, te iz proračunskih  sredstava u iznosu od 19,6 miliona KM.

"BiH danas prvi put u povijesti radi kontrolu leta , što je značajan trenutak za BiH, ali i Europu, zato što je ovo posljednji centar za kontrolu leta koji će biti izgrađen na kontinentu", rekao je Đorđe Ratkovica, direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Istakao je da je ovaj projekt jedan od najkompleksnijih koji je reliziran u BiH i to isključivo sa domaćim kadrovima.