Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe stiže u pripremnu misiju

Politika, vijeće europe

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe doći će u pripremnu misiju u Sarajevu i Mostaru 26. i 27. prosinca 2019. pripremajući se za lokalne izbore koji će se održati u listopadu 2020. godine, navodi se u priopćenju iz Vijeća Europe.

Članovi Europskog odbora regija Europske unije bit će u pratnji delegacije Kongresa.

Danas će u Sarajevu delegacija održati razgovore s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, Nebojšom Radmanovićem, zamjenikom predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Brankom Petrićem, predsjednikom Centralne izborne komisije BiH, i Zlatkom Kneževićem, predsjednikom Ustavnog suda BiH.

Istog dana, nakon sastanka s ambasadorom Drahoslavom Stefanekom, šefom Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, bit će održani sastanci s predstavnicima međunarodne zajednice, uključujući Joerijem Maasom, čelnikom za politiku i planiranje, Misije OSCE-a u BiH, Khaldounom Sinnom, zamjenikom šefa Delegacije Europske unije u BiH.

U srijedu, 27. prosinca, u Mostaru delegacija će održati sastanke s Irmom Baralijom, iz Naše stranke, o odluci Europskog suda za ljudska prava 29. listopada da je Bosna i Hercegovina prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije održala općinske izbore u Mostaru više od desetljeća. Kao odgovor na ovu situaciju, Kongres je 2017. godine osnovao "Grupu za refleksije o Mostaru" za pomoć obnovi lokalne demokratije u ovom gradu, koja je u političkom ćorsokaku od 2008. godine.

Nakon ovog sastanka stručnjak Kongresa, Marcin Gerwin, održat će prezentaciju na temu "Izgradnja demokratske participacije u gradu Mostaru" - inovativne lokalne inicijative o sudjelovanju građana za predstavnike političkih stranaka i nevladinih organizacija, te će razmijeniti mišljenje s predstavnicima političkih partija i civilnog društva.