Komu u Sarajevu smeta križ i crni obrub na smrtovnici

Odgovorni u Sarajevu tvrde da država i grad imaju svijetlu budućnost pred sobom. No, kako će ta budućnosti izgledati, ako je pravi samo jedan narod. Ako grad ima doista namjeru za dostizanjem urbanih atributa, kakve je donekle imao do rata, onda mora osigurati da se u njemu komotno osjećaju i druga dva naroda Hrvati i Srbi. A kako je u praksi i svakodnevnom životu svjedoči priča Sarajke Ivanke Anđelić.

Ne želim generalizirati stvari

Naime, Ivanka je ovih dana u žalosti zbog smrti svoje majke. Nju je pogodio odnos nekih neodgovornih pojedinaca prema smrtovnici koju je stavila na ulazna vrata zgrade u kojoj je njezina majka stanovala, u Ulici Ive Andrića u opčini Novi Grad. Prije ovog rata otišla sam u Beč, i ne spadam u one za koje u ovom gradu govore da su "pobjegulje" Bio je to stjecaj okolnosti. Sarajevo nikad nisam mogla zaboraviti. Uvijek kada dođem prevladavaju emocije, tako je bilo i ovog puta priča Ivanka. Moja majka Dragica Kaleb živjela je dostojanstveno i tako je želim i pokopati. No, pogodilo me je to što smrtovnica koju sam stavila na ulaz zgrade nije mogla ostati ni dan. Našla sam je poderanu pred ulazom isti dan, sa suzama u očima priča Ivanka. Taj osjećaj se ne može opisati, ne želim stvari generalizirati, ali kao da je nekome stalo da se ovaj grad ne voli. Pitam se komu smeta križ i crni obrub na smrtovnici. Od susjeda sam doznala da se smrtovnice s križem u Novom Gradu ne mogu zadržati ni dan.

Podsjećanje na Topalovića

Što je to tako iritantno, pa to je smo obavijest o smrti najdražih i najbližih, zamišljeno govori Ivanka. Uz to Ivanka kaže kako je stan u posljednje dvije godine tri puta bio obijan, ali počinitelj nikada nije bio uhićen. No, unatoč svemu Ivanka kaže kako ona i njezin suprug koji je "grbavička raja", ne misle tako lako odreći se Sarajeva. Ivankina majka Dragica bit će pokopana u selu Kostajnica kod Konjica u kojem je vehabija Muamer Topalović prije nekoliko godina na badnjak pobio članove obitelji Anđelić. Tek tada nam je i otkrila da je ona u obiteljskoj vezi s Anđelićima. Prema njezinim riječima, selo Kostajnica danas izgleda sablasno. - U njemu živi samo nekoliko starijih osoba. Iz moje obitelji dvoje mlađih koji su iz Kostajnice, navrate svakih petnaest dana, inače rade u Rami, kaže Ivanka.

Izvor: vecernji list