Komšićevim izborom narušen Daytonski sporazum; BiH postala izvorom nestabilnosti

željana zovko
..."Položaj i status Hrvata u BiH". Ona je kazala da je njeno predavanje ujedno i poziv na ozbiljnije promišljanje kako izaći iz vrlo teške situacije u kojoj su se našli Hrvati u BiH, prenosi N1.

"Nedonošenje izmjena Izbornog zakona BiH, izbor člana Predsjedništva BiH koji ne predstavlja hrvatski narod, koji nema dodira s narodom, narušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, čak i prijetnje koje dopiru iz BiH u Hrvatsku, pa i samu EU, na neki način - ugrožavajući mir i sigurnost na granicama Unije", kazala je Zovko.

Predsjedništvo BiH napravljeno u Daytonu treba generirati mir i balans za tri zajednice. "Moramo izaći iz ovoga donošenjem novog Izbornog zakona, a na što su upozoravali i europski zastupnici. Hrvatska vanjska politika je usmjerena ka tom cilju. Premijer je na Europskom vijeću spomenuo to pitanje", dodala je Zovko najavivši da će se nastaviti baviti tim problemom.

Zovko ističe da je najvažnija poluga kako riješiti mir i stabilnost i rješenje jedne manje zajednice koja je ugrožena, polariziranje u BiH koja bi trebala biti most ka Jugoistočnoj Europi, a sada je izvor nestabilnosti zbog nezakonite pozicije u koju je dovedena zemlja napominjući da bi međunarodna zajednica trebala biti element stabilnosti u BiH.

Tijekom predavanja na splitskom pravnom fakultetu Zovko je apostrofirala da je njena obveza predstavljati 500.000 Hrvata koji žive u BiH i one koji su podrijetlom iz BiH. Ističe da je Hrvatska je jamac Daytonskog-pariškog sporazuma. Hrvati u BiH gledaju na Hrvatsku kao na svoju domovinu koja će štititi interese svoga naroda i zakonitosti provedbe tog sporazuma. "Na žalost, mi smo suočeni sa situacijom od 2000. godine, kada su u BiH počele promjene koje su utjecale da su Hrvati svedeni na građane drugog reda u FBiH, a trećeg reda u RS-u", kazala je, među ostalim, Zovko.