KOMŠIĆEVE DIPLOMATE PAKIRAJU KOFERE Predsjedništvo imenuje nove veleposlanike u Beču, Bruxellesu, Genevi, Zagrebu, Madridu,,…

Dragan Čović
Naime, hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović već na sljedečoj sjednici kolektivnog šefa države, ovog tjedna, pokrenut će inicijativu za imenovanje novih veleposlanika Bosne i Hercegovine, u destinacijama, koje popunjavaju hrvatski kadrovi, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Među Komšićevim diplomatama su, podsjetimo i umirovljenik Nerkez Arifhodžić, koji se, nakon službovanja na veleposlaničkoj poziciji koja pripada Bošnjacima, preko noći odlučio izjasniti kao Hrvat, da bi ga Komšić imenovao veleposlanikom BiH u Rimu, ali i kadrovi koji su na mjesto veleposlanika BiH u Crnoj Gori, pa potom u NATO otišli kao bankraski referenti, netom po završetku fakulteta, bez dana diplomatskog iskustva.

Informaciju o imenovanju novih veleposlanika BiH, Hrvatskom Medijskom Servisu potvrdio je sam Čović.

-Mi smo to već pokrenuli, i već na idućoj, četvrtoj sjednici Predsjedništva, ovog tjedna, to smo već dogovorili, ja ću osobno pokrenuti inicijativu za imenovanje novih veleposlanika, izjavio je Čović za HMS.

Dodao je kako će u narednih četiri-pet mjeseci biti zamjenjeni veleposlanici u pet eurospkih destinacija

- U ovom trenutku to su Beč, Bruxelles, Geneva, već na ljeto to će biti Hrvatska, Španjolska, u Njemačkoj imamo konzularni dio, isto to će uraditi kolege iz srprskog i
bošnjačkog naroda, tako da je taj koncept postavljen da možemo do kraja ove godine zamjeniti 70 posto veleposlanika.

Čović pojašnjava kako je dogovoreno da tamo gdje nije bilo političkhi imenovanja, veleposlanici neće biti smjenjivani, već će se sačekati istek njihovih mandata.

-Drugo, koncept je da i onima koji napuštaju dužnost i onima koji je preuzimaju ostavimo prostor od mjesec -dva da se mogu pripremiti za povratak, odnosno preuzimanje dužnosti, kazao je Čović Hrvatskom medijskom Servisom.

Precizirao je kako će do šestog ili sedmog mjeseca biti imenovani veleposlanici,u spomenutih pet europskih prijestolnica, odnosno zemalja. koje kandidira HDZ, a on predloži Predsjedništvu BiH./HMS