Komarica poziva prognane Hrvate da traže obnovu porušenih domova

... prognanike kako bi se prijavili za pomoć za obnovu porušenih obiteljskih domova u sklopu regionalnog programa, objavljeno je u nedjelju iz Tiskovne agencije banjolučke biskupije (TABB).

Komarica je u subotu u Banjoj Luci razgovarao s 20-tak predstavnika iz više hrvatskih prognaničkih udruga izvijestivši ih da će se rok za prijavu za obnovu obiteljskih kuća produžiti i nakon 7. veljače kako bi što veći broj ljudi mogao zatražiti pomoć.

"Zamolio je predstavnike udruga da o tome obavijeste sve izbjegle i prognane Hrvate, osobito one za koje pretpostavljaju da nisu dovoljno ili uopće upoznati s ovim mogućnostima", navodi TABB.

Predstavnici prognaničkih udruga istaknuli su da se velik broj prognanika i izbjeglica do sada prijavljivao na razne natječaje ali bez uspjeha. Naveli su veći broj izravnih opstrukcija od strane lokalne vlasti.

Prognanici su takođr istaknuli kako nemaju informacije na kojim obrascima podnijeti prijave za donatorsku pomoć jer su se do sada više puta prijavljivali za druge programe.

Upozorili su i na nužnu potrebu izgradnje infrastrukture, osobito puteva, električne mreže te opskrbe vodom, te otvaranjem radnih mjesta.

Na proljeće bi trebala početi obnova kuća prognanicima koji do sada nisu dobivali nikakvu pomoć u sklopu regionalnog programa povratka.

U travnju 2012. u Sarajevu je održana donatorska konferencija i prikupljeno je više od 260 milijuna eura donacija za provedbu ovog programa, a nadležne institucije BiH uputile su javni poziv izbjeglicama na povratak u BiH.