Komarica: BiH neće opstati bez prisustva Hrvata

Kako su izvijestili iz Tiskovne agencije banjolučke biskupije (TABB) biskup Komarica je tijekom razgovora upozorio kako je od završetka rata međunarodna materijalna pomoć za obnovu porušenih domova i infrastrukture uglavnom išla srpskim i bošnjačkim povratnicima, jer se za povratak Hrvata iz BiH skoro nitko od domaćih političara nije ni zauzimao, piše vecernji.ba.

Primjer Hrvatske

Dodaje se da je upozorio da je 'bez hrvatskog naroda u Bosni i sama država BiH upitna' što bi po njemu moglo proizvesti nove tragične posljedice. Direktor Ureda za južnu i središnju Europu u Odjelu za Europu američkog State Departmenta je, prema priopćenju TABB-a, istaknuo kako on i predstavnici Vlade njegove zemlje ne prestaju poticati domaće političare, da 'odlučnije porade na uspostavi pravne države u BiH i stvaranju preduvjeta za ulazak u EU poput Hrvatske'.

Najpouzdaniji partneri

Moore je dodao da su iz osobnog iskustva predstavnici Crkve bili „najpouzdaniji partneri" u provedbi raznih socijalnih i odgojno-obrazovnih projekata njegove Vlade u zemljama u razvoju. Pohvalio je i konstruktivne napore Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini oko stvaranja ozračja povjerenja i zajedničkog života među pripadnicima ovdašnjih naroda. 
Predviđeno je da se direktor Ureda za južnu i središnju Europu u Odjelu za Europu američkog State Departmenta Johnatan Moore, koji je prije odlaska na ovu dužnost bio zamjenik voditelja misije američkog veleposlanstva u BiH danas i sutra susretne s vodećim političkim i državnim dužnosnicima u Mostaru i Sarajevu s kojima će razgovarati o reformama u BiH.