Kolovoz pravi ljetni mjesec, temperature do 36 stupnjeva

plaža Banje
Najavljeni toplotni val jučer je zahvatio Hrvatsku, a kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, neće zaobići ni našu zemlju.

Tropske noći

Srpanj je u većem dijelu zemlje bio kišovit, ljeta skoro da i nije bilo, a temperature su se rijetko penjale iznad 30 stupnjeva. No, tijekom narednog mjeseca bit će i do 36 stupnjeva.

- Porast temperatura očekuje se već od 1. kolovoza, kad će jutarnje biti od 18 do 23 stupnja, a maksimalne dnevne od 28 do 32, na jugu do 35 stupnjeva - rekao je Bakir Krajinović te je dodao da se od petka očekuje i više sunčanih sati, piše Dnevni avaz.

Od 6. kolovoza, prema trenutnim podacima, nastavit će se period visokih temperatura, iznad 30 stupnjeva, a izuzetak će biti samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 23 stupnja.

Na sjeveru BiH moguća je i pojava tropskih noći. U ovom periodu očekuje se veća vlažnost zraka, a bit će još i lokalnih pljuskova.

Kako i dolikuje

Tijekom jučerašnjeg dana u većem dijelu BiH jutro je bilo sunčano, u podne je padala kiša, a popodne je opet sijalo sunce. Ovako promjenljivo neće biti u kolovozu, kaže meteorolog Željko Majstorović.

- Bit će mnogo dužih sunčanih intervala, po nekoliko dana u komadu. Zbog toga će temperature biti više nego u srpnju. Kolovoz će biti mjesec kakav i dolikuje ljetu. Ni padalina neće biti koliko je bilo u srpnju - najavio je Majstorović.