Kolone na graničnim prijelazima Doljani, Bosanska Gradiška, Izačić i Hum

bihamk, kolone, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na prometnicama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, bihamk

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz riječne tokove, kao i ponegdje u višim predjelima. Izdvajamo puteve uz rijeke Savu, Lašvu, Spreču i Bosnu, kao i magistralni put Šuica-Kupres.

Zbog održavanja Međunarodne auto trke na brdskim stazama, na magistralnom putu M-14/M-4.2 Srbljani-Ostrožac-Cazin danas i sutra (17. i 18.08.) od 08 do 20 sati saobraćaj će biti obustavljen i preusmjeren na regionalne puteve (R-400 i R-401) i lokalne prometnice.

Na regionalnom putu R-460 Gračanica-Bukva-Srnice, kod mjesta Doborovci, zbog održavanja svečanosti danas i sutra (17. i 18.08.) od 14 do 24 sata doći će do obustave prometa za sva vozila, osim autobusa koji obavljaju linijski prijevoz putnika na ovoj dionici.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacijskih radova u tunelu Vranduk II, prometuje se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava prometa u intervalima od 00.30 do 01.30 sati, od 02 do 03.30 sati i od 04 do 05.30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je promet za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacijskih radova, obustavljen je promet na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktualnim radovima izdvajamo autoput A-1 dionice Podlugovi-Sarajevo sjever i Sarajevo zapad-Lepenica, kao i magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Olovo-Kladanj-Živinice, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća i Lanište-Ključ, te magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Mostaru.

Duge su kolone vozila na izlazu iz naše zemlje na graničnim prijelazima Doljani, Bosanska Gradiška, Izačić i Hum. Na ostalim graničnim prijelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja, priopćeno je iz BIHAMK-a.

(fena)