Kolinda Grabar Kitarović u Mostaru: Pomagat ćemo Hrvatima da postignu punu afirmaciju svojih prava

Kolinda Grabar Kitarović, Mostar, večernjakov pečat, Kolinda Grabar Kitarović, izbori u RH, izbori
...prisutnima u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača" izrazivši veliko zadovoljstvo što je opet u Mostaru.

Posljednji put Kolinda Grabar Kitarović boravila je u Mostaru u prosincu prošle godine u vrijeme predizborne kampanje, a ovo je bio njezin prvi posjet Mostaru nakon što je izabrana za predsjednicu Hrvatske.

Uz istaknuti moto ove svečanosti „Pečat za Europu" Grabar Kitarović je podsjetila kako se ove godine obilježava 20 objetnica Daytonskog sporazuma, ali i 70 godišnjica od završetka Drugog svjetskog rata koji je i u BiH ostavio tragične posljedice.

„Naša je zadaća te ratne i poratne rane uporno liječiti, zauzimati se za jednakost i dostojanstvo svih ljudih i naroda, za pravdu i mir, te graditi mostove koji prožimaju različite kulturne identitete", poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Naglasila je kako Hrvatska želi biti, ne samo dobar susjed BiH, već iskren prijatelj i podupiratelj u njezinim europskim integracijama.

"Hrvatska je vrlo zainteresirana za stabilnost BiH, za njen ulazak u Europsku uniju i NATO i, naravno, prije i iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost sva tri naroda, dakle uključujući i hrvatski narod", napomenula je Grabar-Kitarović.

Također je, prenosi HMS, dodala kako "svi želimo da BiH kao zemlja raskrižja i susretišta duhovnih svjetova i kultura napreduje u ostvarivanju svojih razvojnih potencijala."

„ BiH je uvijek bila dijelom Europe, ona je na mnoge načine europska, ali Europa nije oduvijek prepoznavala BiH kao svoju dragocijenost. Stoga danas, kada BiH traži put ka svojem članstvu u Europskoj uniji, dužni smo joj, misleći na svijet politike i diplomacije, pomoći i Republika Hrvatska u tom pogledu kao susjed ima posebnu odgovornost -kazala je hrvatska predsjednica na 14. manifestaciji Izbora osobe godine "Večernjakov pečat".

Nagladila je i kako joj je zadaća kao hrvatskoj predsjednici, pomagati hrvatskom narodu u BiH da postigne punu afirmaciju svojih prava kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

„Tu zadaću ne zaboravljamo, ali to ni najmanje ne isključuje našu predanost za suradnju s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda u BiH", pojasnila je Grabar-Kitanović./G. Krišto/HMS/