Koliko ljudi u BiH vraća tuđe kredite?

jamci, kredit, vraćanje
U Udruzi za zaštitu jamaca u BiH smatraju da je broj jamaca koji otplaćuju kredite dužnika daleko veći.

"Oni (agencije za bankarstvo) neće kazati pravu istinu, objave samo ono što im banke i mikrokreditne organizacije dostave. Gdje su sve silne sudske presude koje su opteretile jamce, automobili koje je banka oduzela i blokirala, ili podaci o održanim licitacijama za prodaju pokretne i nepokretne imovine jamaca? To je više tisuća jamaca i desetine i stotine milijuna maraka", procijenjuje Joco Cvjetković, predsjednik ove Udruge. Kaže da će jamci, koje su dužnici prevarili, vraćati kredite još godinama, s ratom od oko 300 KM u prosjeku, pišu Nezavisne novine.

Kako kaže, mnogim kreditorima je bilo bitno plasirati kredit i prihvatali su jamce koji nemaju osnova to biti.

U Udruzi ističu da u zadnje vrijeme se trude educirati bh. građane šta je jamstvo, kakve to posljedice nosi i savjetuju im da ne pristaju biti jamci. Zbog toga su banke sve više prisiljene da prilikom odobravanja kredita koriste druge modele jamstava, bez jamaca.

Cvjetković kaže da ima i dosta nelogičnosti, na primjer, ako umre dužnik, banka ne opterećuje obitelj, nego prebacuju otplatu kredita na jamce, a u slučaju da jamac umre oni dug prebacuju na njegovu obitelj, i opet ne terete dužnika, što je bezobrazno.

Prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske, tijekom prošle godine 573 jamca otplatila su 1,787 milijuna KM za 532 korisnika kredita fizičkih osoba ili od ukupno 425.622 kreditne partije fizičkih osoba. Da se broj smanjuje, svjedoči podatak da su tijekom 2015. godine 842 sudužnika ukupno otplatila 1,938 milijuna KM za 740 korisnika kredita fizičkih osoba.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH navode da su na osnovu analize podataka koje im banke dostavljaju zaključili da je u proteklom razdoblju došlo do značajnog smanjena kako kreditnih partija tako i iznosa kredita koji otplaćuju jamci kao i njihovog sudjelovanja u ukupnom kreditnom portfoliju banaka, pišu Nezavisne novine.

"U prošloj godini, od ukupnog broja kreditnih partija, koji iznosi 1,150 milijuna KM, 1.010 kreditnih partija je otplaćivalo 1.157 jamaca. Sudjelovanje iznosa kredita i broja kreditnih partija koje otplaćuju jamci u odnosu na podatke za ukupan sustav je nisko i iznosi svega 0,22 posto i 0,1 posto", poručuje Edvard Kotorić, direktor Sektora za nadzor poslovanja banaka u Agenciji za bankarstvo FBiH.

IZMIRIVANJE KREDITA U PROŠLOJ GODINI:

Republika Srpska

573 jamca vraćala kredit
1,787 milijuna KM vratili jamci
532 dužnika nisu uplaćivala kredit

Federacija BiH

157 jamaca izmirivalo kredite
1,150 milijuna jamci uplatili na ime duga
1.010 osoba nije vraćalo kredit