Kod susjeda već oglašen crveni alarm: Snažno pogoršanje vremena tek dolazi

05.11.2014

Olujno jugo puhat će i tijekom četvrtka i petka, a najjače jugo u Hercegovini očekuje se u prvom dijelu petka. Osim juga i visokih temperatura zraka, ciklona koja nas je dijelovima zemlje donosi obilne oborine.

BiH sutra očekuje promjenjivo, u većem dijelu Hercegovine pretežno oblačno, a samo će u Posavini prijepodne još prevladavati sunčano.

Kiša i pljuskovi uz grmljavinu

Kiše i pljuskova, ponegdje izraženijih uz grmljavinu bit će u Hercegovini, u zapadnoj Bosni,  te unutrašnjosti. Prolazno malo kiše moguće je danju u središnjim i sjeverozapadnim krajevima, a glavnina kiše u kopnenom području očekuje se u noći na petak. Najviša dnevna temperature uglavnom između 15 i 22°C, javlja DHMZ.

Olujni udari juga, mjestimice preko 120 km/h

Crometeo javlja da će jugo tijekom srijede sve više jačati, a osobito će jako biti krajem srijede. Tada se na moru očekuju olujni udari juga preko 100 km/h, a olujni udari mogući su i ponegdje uz obalu i zaobalju. Najjače jugo očekuje se noćas na Kvarneru, kada se očekuju orkanski udari, mjestimice preko 120 km/h. Jugo će dodatno pojačati valovitost mora, a noćas se očekuje i plima zbog jačine i blizine ciklonalnog sustava.

Osim vjetra, bit će obilnih oborina, temperature visoke

Olujno jugo puhat će i tijekom četvrtka i petka, a najjače jugo u Hercegovini očekuje se u prvom dijelu petka. Osim juga i visokih temperatura zraka, ciklona dijelovima zemlje donosi obilne oborine. U nekim dijelovima Hercegovine i krajeva uz Jadran past će preko 50, a do vikenda i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Meteoalarm je za sutra izdao i upozorenje za obilnu kišu i olujan vjetar

Obilna kiša očekuje se u četvrtak kao i jako i olujno jugo. Najviše kiše bit će na riječkom i kninskom području. Pogoršanje uz jaku kišu očekuje i dubrovačku, gosipćku i splitsku regiju. Vrijeme će u pojedinim dijelovima biti opasno. Moguće su i štete.

Kod susjeda crveni alarm

Slovenska agencija za okoliš (ARSO) proglasila je u srijedu "crveni alarm", najviši stupanj upozorenja zbog opasnosti od prirodnih nepogoda, za zapadne i južne dijelove države.
Alarm vrijedi od četvrtka, kad se najavljuju jake padaline, te za iduća tri dana, a očekuje se da će nevrijeme prestati u subotu ujutro.

Dežurni meteorolog Brane Gregorčič izjavio je za slovenske medije kako se predviđa da će najviše padalina pasti u južnim, zapadnim i središnjim dijelovima zemlje, javlja Hina.

 


loading...