Kod daidže Jelača

izbori 2010, posavski obzor, fra petar, petar jeleč, fra petar, petar jeleč, fra petar jeleč, BIH

Tako danas u medijima možete pročitati mišljenja, političara, doktora, profesora, sportaša, pa čak i svećenika. Jedan od omiljenih svećenika federalnim medijima svakako je fra Petar Jeleč. Iako je posao svećenika da širi i propovijeda vjeru, fra Petar se ponaša kao glasnogovornik bošnjačkih političkih elita.

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

Sve svoje javne istupe Jeleč je iskoristio za omalovažavanje Hrvata u BiH i njihove političke volje braneći koncept unitarne BiH. U svom posljednjem istupu otišao je tako daleko da je Herceg-Bosnu usporedio i izjednačio sa Nezavisnom državom Hrvatskom.

Citat:

"Druga neslavna epizoda u novijoj povijesti hrvatskoga naroda u BiH vezana je za projekt osnivanja tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, tvorevine nastale s ciljem razbijanja BiH i iseljavanja bosanskih Hrvata iz njihovih stoljetnih obitavališta. Dok su zbog politike ustaškoga režima nakon rata jednaku cijenu platili i bosanski i hercegovački Hrvati, projekt Herceg-Bosne nanio je nesagledivu štetu upravo bosanskim Hrvatima. U zadnje se vrijeme s različitih adresa čuju zahtjevi za uspostavljanje nove verzije Herceg-Bosne, tj. trećega entiteta ili, eufemistički kazano, četiriju federalnih jedinica (tri plus distrikt Sarajevo), čime se zapravo planira do kraja završiti projekt izdaje preostalih bosanskih Hrvata. Želi se na jednom malenom teritoriju napraviti feud u kojem će se sve raditi, tobože u ime interesa hrvatskog naroda, a zapravo radi lakše pljačke i kontrole svih sfera života".

Štetu bosanskim Hrvatima nanijela je politika unitarne BiH koju zagovara fra Petar. Nije Herceg Bosna ubila i potjerala na tisuće Hrvata iz Bosne, nego takozvana Armija BiH koja je na teritoriju pod svojom kontrolom planski iselila i raselila bosanske Hrvate. Oni preostali ostali su upravo na teritoriju Herceg Bosne koji je obranio HVO. Priča o feudu samo je maska za završnu majorizaciju Hrvata koju planiraju vlasti u Sarajevu.

Fra Petar je zaboravio napisati u čije ime i u čijem se interesu se već godinama ekonomski i politički slamaju Hrvati u BiH. Zaboravio je fra Petar da se državotvornost Hrvata iz BiH u zajednicu nakon rata prenijela upravo iz Herceg-Bosne. Herceg Bosna je kriva zato što je omogućila Hrvatima obranu i opstanak u BiH. Da nije bilo Herceg-Bosne i HVO-a danas ne bilo nikakve BiH, ni ove koju zagovara fra Petar, a ni one koju želi velika većina Hrvata u BiH. Hrvati u BiH jesu bez svojih medija, ali nisu toliko glupi da bi nasjeli na sarajevske priče. Herceg Bosna je obranila i očuvala BiH kada su njeni današnji protivnici govorili da rata neće biti.

Ista ta politika je nakon napada na BiH i ravnanja hrvatskog sela Ravno javno poručila da to nije njihov rat. Da nije bilo Herceg-Bosne danas bi Hrvati u BiH bili svedeni na nacionalnu manjinu. Zaboravio je fra Petar na stradanja Hrvata u BiH.

Dobro bi bilo da nas fra Petar prosvijetli odgovorom na pitanje tko je izvšio ratne zločine nad Hrvatskim civilima u Grabovici, Uzdolu, Trusini, Križančevu selu, Buhinim Kućama, Doljanima, Bugojnu, Zenici i Travniku? Da li je i ove nevine Hrvatske žrtve možda ubila Herceg Bosna?

Lijepo bi bilo i kada bi fra Petar progovorio i o prijeratnim dogovorima i historijskom sporazumu vodećih muslimanskih intelektualaca i začetnicima ideje bošnjaštva Zulfikarpašićem i Filipovićem sa Radovanom Karadžićem. Gdje bi danas bila BiH i gdje bi bili Hrvati u njoj da je taj sporazum proveden u djelo? Sporazum je napravljen 01.08.1991. godine u vrijeme kada je Vukovar puna dva mjeseca bio pod vatrom.

Herceg Bosna je trn u oku bošnjačkim političkim elitama jer su zahvaljujući njoj Hrvati još uvijek u BiH. To je jedina činjenica sa kojom se nikada neće pomoriti službeno Sarajevo, kao ni sva njihova pera koja se trude iskriviti povijest.