Koalicija stranaka iz HNS-a i formalno se potvrđuje u četvrtak

HNS, Hrvati u BIH, kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, pismo, HNS, kriza, BIH, HNS, izbori, branitelji, HNS, zahtjev, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, samouprava, Hrvatski narodni sabor, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, sjednica, Hrvatski narodni sabor, kordinacija udruga, HNS, Herceg Stjepan Kosača, uredi, HDZ 1990, HNS, HNS, izbori, lista, izbori, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, liste, izbori, HNS, izbori, liste, HNS, vlada Federacije BiH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, pripreme, HVO, Hrvatski narodni sabor, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, sastanak, HNS, HVO, domovinski rat, HNS, javni RTV servis
Zbog toga će se i hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ovoga tjedna odlučiti kako će nastupiti na sljedećim izborima te hoće li se u njihovome društvu naći i HDZ 1990., stranka koja se odlučila na samostalan izlet na izbore. Kako doznajemo, sastanak koji je sazvan u četvrtak ipak je posljednja prigoda da stranke postignu dogovor čak i oko zajedničkog nastupa na izborima što je sada još manje vjerojatno nego što to bilo prije nekoliko mjeseci između dva HDZ-a u BiH.

Naime, do sada su stranke koje participiraju na izborima donijele formalne odluke kojim su se obvezale izaći zajedno na izborima, u međuvremenu je dio njih ispunio uvjete za to uplaćujući potrebne novčane iznose te prikupljajući potpore kako bi ih ovjerilo Središnje izborno povjerenstvo. Sada je, međutim, pravi test političke odlučnosti kroz sklapanje koalicija u kakvom okviru će hrvatske stranke uputiti poruke svome narodu. Tako su se sve stranke osim HDZ 1990., opredijelile poduprijeti zajednički na svim razinama projekt HNS-a.

Nije isključeno da se na ovome sastanku eventualno postigne i dogovor o mogućem uključenju ove stranke u savez koji će se uspostaviti na sličan način kako je to HDZ Hrvatske prakticirao za posljednje europske izbore. Zbog komplicirane procedure oko naziva koalicija stranaka okupljenih oko HNS-a će nastupiti po redoslijedu popularnosti, ali uz isti politički format i ideje u sadašnjem HNS-u. Ako sada ne bude dogovora između dva HDZ-a, nije isključeno da će imati jednog kandidata za člana Predsjedništva za što je rok 14. srpnja, čime bi smanjili izglede drugima da se poigravaju s Hrvatima.

vecernji.ba