Koalicija SDP-a s HSP-om i Boljitkom sve izvjesnija

Prema riječima dosadašnjeg predsjedatelja Doma Nike Lozančića, izbor rukovodstva Doma i članova povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara bit će razmatran u nastavku sjednice koja je zakazana za 22. prosinca do kada bi stranke trebale postići dogovor o parlamentarnoj većini. "Na radno-konzultativnom sastanku Kolegija aktualnog Zastupničkog doma i predstavnika političkih stranaka zastupljenih u novom sazivu konstatirano je da političke stranke nisu dogovorile parlamentarnu većinu te je odlučeno da u iduća tri tjedna pokušamo doći do dogovora. Kada je u pitanju prijedlog za člana Kolegija iz reda hrvatskog naroda, s imenima nećemo još izlaziti jer nam predstoje ozbiljni razgovori. Sve bi trebalo biti poznato do idućeg zasjedanja, ali to mora biti Hrvat iz hrvatske političke opcije", kazao je Lozančić.

Hrvatske fotelje

S druge strane, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je naglasio kako se na sjednici moglo izabrati privremeno rukovodstvo koje bi se zamijenilo nakon dogovora o parlamentarnoj većini. On je još jednom istaknuo da bošnjački član Kolegija treba biti iz SDP-a, te da imaju svako pravo na to. "Bliskost programskih stavova HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak našim u SDP-u ide u činjenicu da smo mi spremni podržati izbor jednog od njihovih članova za hrvatskog člana Kolegija, iako su to mjesto čvrsto 'zapikali' predstavnici obaju HDZ-ova", poručio je Lagumdžija koji je potvrdio da on osobno nije kandidat za člana Kolegija.
Povodom toga predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je kazao da je bit da parlamentarna većina, koja ima ambiciju biti funkcionalna i voditi BiH naprijed, mora uvažavati volju svih triju naroda, jer u suprotnom neće funkcionirati.
"Izborni rezultati govore o tome kome je hrvatski narod dao najviše povjerenja i mislim da će do 22. prosinca situacija biti mnogo jasnija. Mogu samo kazati da budući član Kolegija ispred Hrvata treba biti predstavnik hrvatske političke opcije", rekao je Ljubić.

Sve otvoreno

Kod Bošnjaka sve opcije i dalje ostaju otvorene, zaključak je jučerašnjeg sastanka, iako je Lagumdžija uvjeren da će član Kolegija doći iz SDP-a. To bi vrlo lako moglo biti i ostvareno budući da je zastupnik SDA i zamjenik predsjednika ove stranke Asim Sarajlić istaknuo kako se normalnim dogovorom u iduća tri tjedna sve može posložiti.
"Vrijeme je za dogovore i SDA će na osnovi postignutih sporazumima s ostalim strankama, koje pretendiraju na bošnjačko mjesto, delegirati svoje predstavnike ili u ovaj kolegij ili Dom naroda. Svjesni smo da nam ne mogu pripasti oba mjesta, tako da će to biti predmet dogovora i nadam se da ćemo ga vrlo brzo postići", naglasio je Sarajlić koji nije želi iznositi imena kandidata ove stranke jer ona još nisu usuglašena. Bez obzira hoće li se naći u Vladi ili oporbi predstavnici SBB-Fahrudin Radončić imaju namjeru djelovati konstruktivno.
"U ovom trenutku nismo spremni izići s našim prijedlogom za bošnjačkog člana Kolegija jer nam i dalje preostaju razgovori i smatramo da to što prije trebaju dogovoriti stranke koje su osvojile najviše glasova na izborima", kazao je Mirsad Đugum.

Srbi spremni

Mišljenja zastupnika iz manjeg entiteta su usuglašena u tome da izbor rukovodstva ovog doma ovisi isključivo o strankama iz Federacije BiH.
"Mi, zastupnici iz RS-a bili smo spremni da taj posao bude odmah završen, ali federalna politička struja nije mogla doći do dogovora, ali spremni smo sačekati dogovor stranaka iz FBiH kako bi bio izabran Kolegij. Ime kandidata za srpskog člana Kolegija bit će obznanjeno kada prijedlog tročlanog Kolegija bude kompletan", istaknuo je predsjednik SDS-a i zastupnik ove stranke u novom sazivu Mladen Bosić.

Sve mogućnosti otvorene

Da dogovora o formiranju vlasti i parlamentarne većine mora doći i to uskoro, mišljenja je i zastupnik SNSD-a i još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, jer su sve mogućnosti otvorene. "SNSD kao najjača politička stranka uvijek ima najbolja rješenja i to se pokazalo istinitim kada je na razini RS-a brzo postignut dogovor. Stranke iz FBiH trebaju se uozbiljiti i dogovoriti na najbolji mogući način jer u BiH nisu moguća revolucionarna rješenja", kazao je Špirić, te dodao da će se nova vlast, tko god je bude činio, naći u mnogo složenijim uvjetima. Kada je u pitanju član Kolegija, istaknuo je kako očekuje da to bude netko iz SNSD-a.

Zastupnici iz 12 stranaka

Uvjerenja o dodjeli mandata primila su sva 42 zastupnika izabrana na općim izborima 2. listopada. Zastupnički dom čini 14 zastupnika iz Republike Srpske i 28 iz Federacije BiH, a u iduće četiri godine zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imat će 12 stranaka. Najveći broj mandata, po osam, osvojili su SNSD i SDP, sedam mandata je osvojila SDA, SBB BiH te SDS po četiri, HDZ BiH tri, Hrvatska koalicija HDZ 1990.-HSP BiH te Stranka za BiH po dva, dok su po jedan mandat osvojili DNZ BiH, Narodna stranka Radom za boljitak, Demokratski narodni savez i PDP.

Sjednicu vodio najstariji zastupnik

Konstituirajućom sjednicom, prema poslovniku Zastupničkog doma, predsjedavao je najstariji zastupnik, a to je u novom sazivu Adnan Bašić iz SBB-a, koji će na čelu ovog doma biti do izbora njegovog rukovodstva. On je istaknuo da je ovo prvi put da sjednicom predsjedava invalidna osoba, budući da je Bašić slijep, zbog čega mu je u vođenju sjednice pomagala tajnica Doma Branka Todorović.

Piše: Lana Rizvanović/dnevni list