Koalicija ‘Pod lupom’ jučer u prostorijama Parlamenta BiH održala konferenciju za novinare

pod lupom
U izvješću se navodi da je dvanaestočlana Interresorna radna grupa održala 14 od planiranih 15 sjednica. Na početak rada Interesorne radne grupe se čekalo punih 5 mjeseci, nakon čega je dinamika rada ubrzana s ciljem da se nadoknadi izgubljeno vrijeme. Taj rad nije proizveo očekivane rezultate, te se od 32 predložena amandmana za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH većina njih odnosi na tehnička a ne suštinska unapređenja u izbornom procesu.

„U izmjenama izbornog zakonodavstva BiH došlo je do manjih tehničkih unapređenja i unapređenja u kaznenim odredbama za političke subjekte i izbornu administraciju dok su izostala suštinska rješenja", izjavila je Dalida Demirović, koordinatorica Koalicije.

Koalicija „Pod lupom" se protivi prijedlozima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH koji se odnose na ukidanje redoslijeda manje zastupljenog pola (najčešće žene) na kandidatskim listama, te velikom povećanju praga za pomjeranje kandidata/kinja na unutarstranačkim listama koji je za lokalne izbore povećan za tri puta (sa 5% na 15%), a za opšte izbore za čak šest puta (sa 5% na 30%).

„Ovakvo rješenje predstavlja uvođenje zatvorenih blokiranih listi na ‘mala vrata'. Ukoliko od 20 kandidata/kinja na listi među prvih trinaest mora biti samo jedna žena, što je trenutni prijedlog, i ako uz to onemogućite ‘preskakanje' kandidata/kinja unutar liste, to je nažalost jedini zaključak koji je moguće izvesti", stava je Dario Jovanović, direktor projekta.

Koalicija „Pod lupom" će kroz parlamentarnu proceduru i u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH nastaviti zagovarati 4 ključne preporuke za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na uvođenje nestranačke funkcije predsjednika biračkog odbora, javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora kako bi se spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima, te zasebne providne glasačke kutije za svaki nivo vlasti koji se bira i smanjenje visine glasačkih kabina kako bi se spriječile nepravilnosti i izborne prevare.

„Birački odbori su isključivo stranački, članovi nisu dovoljno edukovani, a mjestima u biračkim odborima se trguje što predstavlja ozbiljno kršenje zakona. Zbog toga smo stava da su konkretna rješenja koja se tiču biračkih odbora nužna", istaknuo je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije.

Koalicija „Pod lupom" je po završetku konferencije za novinare održala simulaciju glasanja sa providnim glasačkim kutijama i smanjenom visinom glasačkih kabina. Također je najavljeno da će se kroz trogodišnji projekat kojeg financira Europska unija raditi na daljnjem unapređenju izbornog procesa te da će Koalicija posmatrati Lokalne izbore 2. listopada 2016. godine na kojima je planiran angažman 3.000 građana/ki u ulozi izbornih promatrača.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije „Pod lupom" Jovani Kljajić putem elektronske pošte [email protected] ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.