Klupko se odmotava: Još troje svjedoka tvrdi da ih je policija tukla kako bi lažno teretili Štelu

kako bi lažno teretili Martinovića jer ga je "pod svaku cijenu" trebalo zatvoriti, a potom izručiti međunarodnom sudu u Haagu pred kojim je u konačnici za ratni zločin osuđen na 18 godina zatvora.

Tvrdnju da je policija "batinama" izvlačila lažne iskaze protiv Martinovića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu iznio i Dragan Raspudić, bivši Štelin suoptuženik koji je za ubojstvo Jasmine Đukić odslužio pravomoćnu desetogodišnju zatvorsku kaznu.

No, on još uvijek tvrdi da s tim ubojstvom nema ništa i da o njemu ništa ne zna te da je žrtvovan jer Martinovića nije želio lažno teretiti.

"Jasminu Đukić poznavao sam cijeli život jer je živjela u zgradi moje majke", posvjedočio je Raspudić podsjećajući da je žrtvin suprug na prvom suđenju ispričao kako ih je Raspudić 1993. kao pripadnik tzv. kažnjeničke bojne spasio u mostarskom ratnom vihoru.

Iako ju je poznavao, tvrdi da se o okolnostima njene smrti nije raspitivao, kao ni o sudbini mnogih drugih stradalih prijatelja.

Za razliku od preostale dvojice svjedoka, Mire Alilovića i Damira Jurića, Raspudić tvrdi da ga je osim mostarske policije maltretirala i policija u Splitu te Zagrebu, gdje je i osuđen za ubojstvo jer nije želio potpisati optužbe protiv Štele.

Kazao je da je cijeli slučaj "scenarij Đine Zekana koji je dobio napisano što mora govoriti".

Svjedočeći početkom rujna Zekan je izjavio da su ga hrvatska policija, tajne i vojne službe tjerale da potpiše izjave kojima tereti Štelu.

Raspudić je ispričao i da je nakon izlaska iz zatvora doznao kako je mostarski policajac Franjo Dujmović rekao da će na sudu posvjedočiti tko stoji iza cijele priče.

No, vijeće suca Tomislava Juriše nije prihvatilo prijedlog obrane da se Dujmović ispita kao svjedok, a zaključilo je da bi "nevažno i odugovlačujuće" bilo i svjedočenje bivšeg mostarskog policajca Dragana Nikolića koji je, po tvrdnjama Martinovićeve obrane, također pretučen jer nije želio "frizirati" dokaze protiv Martinovića, piše slobodnadalmacija.hr.

Suđenje se nastavlja 5. prosinca kada bi Martinović trebao iznijeti svoju obranu, a njegov odvjetnik i tužiteljstvo završne govore.

Martinoviću se ponovno sudi jer je Vrhovni sud samo pet dana prije njegova izručenja Haaškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo potom je izmijenilo optužnicu pa ga sada terete za tzv. obično ubojstvo, a ne kao prije za zločin iz koristoljublja, odnosno da je Jasminu Đukić ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga.

hina